Kranskärlsröntgen görs på NÄL. Foto: SR

Risker för patienter om avdelningar stänger på NÄL

Det finns risker för den medicinska säkerheten om bröstcanceroperationer måste skjutas upp.

Det säger Bengt Ekelund, chef för kirurgkliniken i NU-sjukvården. I Vårdförbundets utökade varsel om strejk berörs tre avdelningar i NU-sjukvården, bland avdelning 63 på NÄL.

- Naturligtvis finns det risker med att man tvingas stänga en hel vårdavdelning, säger Bengt Ekelund.

Det finns 26 vårdplatser på avdelning 63 på NÄL, som framför allt bedriver övre mag- och tarmkirurgi, men här behandlas också patienter med sjukdomar i sköldkörtlarna och med bröstcancer.

75% av de patienter som läggs in på avdelning 63 söker akut.

- Det flödet in till kliniken måste vi ju omdirigera till andra vårdavdelningar och det kommer i sin tur att tränga ut den planerade sjukvården och den planerade verksamheten är ju i vårt fall cancerkirurgin.

Den skall vi försöka klara av så bra som möjligt, men det kommer säkert att medföra en del risker om man tvingas skjuta på sådana högprioriterade operationer, säger Bengt Ekelund.

Han ser det som mycket svårt att flytta bröstkirurgin:

- Vi kan inte flytta den till Uddevalla, bland annat för att det saknas patologi där och de måste man ha nära operationerna.

Om det utökade varslet träder i kraft utlöses strejken den 5 maj. Inom NU-sjukvården berörs kirurgavdelning 63 och medicinavdelning 54 på NÄL samt geriatrik- och rehabiteringskliniken på Uddevalla sjukhus.

Bosse Adriansson

bo.adriansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".