Ljungskiles Martin Smedberg jublar efter 1-0 som blev segermålet i torsdagens allsvenska fotbollsmatch mellan Ljungskile SK och IF Elfsborg i Ljungskile. FOTO: Adam Ihse / SCANPIX.
Sport

Jätteskräll i allsvenskan LSK - Elfsborg 1-0 (0-0)

Ljungskile SK stod för en praktfull överraskning i fotbollsallsvenskan när laget slog tillbaka SM-guldfavoriten Elfsborg med 1-0. Målet föll sent i den andra halvleken och det var Martin Smedberg som var sist på bollen. Hans första allsvenska mål någonsin.

– Så jäkla skönt att visa att vi hör hemma här, säger målskytten till Radio Väst.

David Wilson plockade bort fyra spelare från startelvan i matchen mot Sundsvall. Niclas Löfgren, Robert Johansson (skadad), Michal Kubala och Daniel Åkervall försvann alla och in kom istället Jörgen Wålemark, Andreas Kristoffersson, Edwin Phiri och Anders Augustsson.

Ljungskiles lag (4-3-3)

M. Slawuta
E. Phiri M. Senften D. Leinar R. Jansson
M. Smedberg A. Kitic A. Augustsson
C. Zarkovic J. Wålemark A. Kristoffersson (ut 61)

På bänken: C. Burns, J. Lundblad, N. Löfgren (in 61), M. Kubala, D. Åkervall.

Första halvlek: Matchen började i ett avvaktande tempo med Elfsborg som bollförande lag. LSK gjorde sitt för att rycka sönder matchbilden och retade upp Elfsborgsspelarna tidigt genom att låta tiden gå i samband med insparkar och inkast. På så vis blev tempot aldrig särskilt högt.

Spelet jämnade ut sig med tiden men Ljungskile hade inte förmågan att skapa några chanser mot Elfsborgs försvar där lagkaptenen Martin Andersson vann ”matchen i matchen” mot LSK:s dito Jörgen Wålemark.

Halvlekens bästa målchans fick Anders Svensson efter en dryg halvtimma när han mötte ett vänsterinlägg från Fredrik Berglund i den bortre ändan av straffområdet. Svensson kom till bollen helt fri men högerskottet gick över.

Även Mathias Florén fick en bra chans för Elfsborg men 0-0 stod sig halvleken ut.

Andra halvlek: Inget av lagen gjorde några byten i paus.

Elfsborg fick en rivstart på den andra halvleken och etablerade snabbt ett intensivt tryck. Ljungskile pressades tillbaka långt ner i planen men kunde då och då sticka upp och hemmalaget lyckades ordna några hörnor som dock inte oroade Elfsborg särskilt mycket (främst tack vare att Cedomir Zarkovic slarvade och slog bort flertalet).

Elfsborg klev istället fram ytterligare och pressen mot Ljungskiles mål var understundom bastant. Fredrik Berglund fick en stickare in i straffområdet till höger, passerade Michal Slawuta, men hamnade i för dålig vinkel och avslutet blev aldrig av. Berglund lämnade sedan plats för Joakim Sjöhage och han fick också ett par lägen men Slawuta fortsatte att storspela när Elfsborg anföll på bred front.

Vändningen för LSK skulle komma i samband med Niklas Löfgrens entré. Löfgren ersatte en slutkörd Andreas Kristoffersson och David Wilson formerade om laget till 4-4-2. Det visade sig vara ett lyckokast. Elfsborgs press kom av sig helt och istället kunde Löfgren tillsammans med Jörgen Wålemark störa bortalaget i uppspelsfasen vilket gjorde att deras backlinje trycktes tillbaka allt längre ner i planen. Elfsborg förlorade sitt grepp och LSK tog över tack vare farliga hörnor (sex stycken i den andra halvleken!) och inkast.

Och det var på ett inkast som det skulle avgöras. Markus Senften kastade in bollen i straffområdet från vänster (Senften fick ta hand om de flesta offensiva inkasten) och David Leinar nickade nästan nere vid kortlinjen. Nicken gick snett inåt där Aleksandar Kitic rörde bollen innan den nådde fram till Martin Smedberg-Dalence som forcerade in den i mål.

Glädjen visste inga gränser i LSK-lägret när målet kom och Elfsborg lyckades inte göra något av de sex minuter som återstod (inklusive tre minuters övertid). Ljungskile bärgade årets första seger.

Sammanfattning: Det var två ansikten i den här fighten. Fram till minut 60 var matchen Elfsborgs. Efter det lämnade Boråslaget påfallande lättvindigt över initiativet till Ljungskile som imponerande nog hade krafter kvar. 1-0 kändes faktiskt logiskt när det kom samtidigt som Elfsborg naturligtvis skulle ha varit i ledningen vid det laget.

LSK - IF Elfsborg 1-0 (0-0)
Mål LSK: Martin Smedberg-Dalence (87)
Mål Elfsborg: -
Varningar LSK:
Anders Augustsson, Martin Smedberg, Andreas Kristoffersson, Aleksandar Kitic
Varningar Elfsborg: -
Domare: Håkan Jonasson
Arena: Starke Arvid
Publik: 2345

! Utropstecknet: Ljungskile har i flera år varit ett lag som på väldigt kort tid kan gå från ”uselt” till ”fantastiskt”. Det var just det som hände nu igen under den här veckan. Allt som var dåligt (försvarsspelet främst) mot Sundsvall var bra mot Elfsborg, och anledningen till förändringen var att David Wilson gick ”back to basics”.

Laget som ställdes på benen idag stämde till nio elftedelar överens med det som spelade hem platsen i allsvenskan i superettan ifjol. Och de två nya ansiktena - Markus Senften och Michal Slawuta - visade att de tagit sig in i laget av en anledning.

? Frågetecknet: Varade inte fotbollsintresset i Bohuslän längre? Inte ens 2500 mot västsvenska Elfsborg. Det är helt enkelt för dåligt. Okej att de flesta trodde på seger för gästerna, men det är väl ändå värt besväret om du får se åtminstone en kommande EM-spelare?

Wilson sa:Ökningen i tempo som vi gör efter en timma gör att vi vinner matchen. Vi har verkligen tryck på Elfsborg under den sista halvtimman och vi var starkare än Elfsborg.

Vi gör precis som ifjol, vi maler på.

Man behöver tre saker [för att klara perioderna när motståndarna pressar]. En bra målvakt, flyt och inga egna misstag. Idag hade vi alla tre. Tidigare har vi haft två av tre.

När man gör det förtjänar man ett resultat. Om det blir en eller tre poäng beror på hur bra man avslutar.”

Spelarbörs (1-5):
Michal Slawuta 5
Edwin Phiri 3
David Leinar 4
Markus Senften 4
Richard Jansson 3
Aleksandar Kitic 3
Anders Augustsson 2
Martin Smedberg 4
Cedomir Zarkovic 2
Jörgen Wålemark 2
Andreas Kristoffersson 2
--
Niclas Löfgren 3

Text: Stefan Elofsson
Epost:
stefan.elofsson@sr.se
Telefon: 0522-67 00 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista