Socialpolitik

Fler blir beroende av socialbidrag - inte bara i Vänersborg

Det är inte bara i Vänersborg som allt fler blir beroende av socialbidrag, eller försörjningsstöd som det egentligen heter.

Vi har tidigare berättat att utbetalningarna bara under sista kvartalet förra året ökade med 10 procent i Vänersborgs kommun. Men också i grannkommunen Trollhättan och i hälften av Sveriges kommuner ökar nu behovet av socialbidrag.

- Det är mycket oroande. Trots att Sverige går bra och det har skapats många nya arbeten ökar klyftorna och fler människor måste gå till socialkontoret för att klara sin försörjning, säger Ylva Johansson, vice ordförande i riksdagens socialutskott och ordförande i socialdemokraternas rådslagsgrupp om välfärden.

- Det är ett tecken på att den här regeringen håller på att bryta sönder Sverige i två delar, säger Ylva Johansson till SR Väst. 

I Vänersborg är det framför allt de unga socialbidragstagarna som blir fler. Antalet ungdomar med långvarigt försörjningsstöd har ökat kontinuerligt sedan början av 90-talet, alltså också under den socialdemokratiska regeringen.

- Men med regeringens sänkta ersättningsnivåer blir det allt fler som inte klarar sin försörjning, säger Ylva Johansson.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".