Ljungskileglädje efter Cedomir Zarkovic 1-0 mål Foto:Drago Prvulovic/ MalmöBild / SCANPIX.
Sport

Historisk LSK-seger i Skåne Trelleborgs FF - LSK 1-2

Fotboll. Det skrevs historia i Trelleborg på måndagskvällen. Ljungskile SK bärgade klubbens första seger i allsvenskan på bortaplan någonsin när Trelleborgs FF slogs tillbaka med 2-1. Matchen innehöll två mål efter två långa inkast från LSK:s sida och dessutom en högst märklig utvisning på målvakten Michal Slawuta i slutet av matchen.

– Tror du att Rami Shaaban hade fått rött kort där, säger tränaren David Wilson.

David Wilson valde att mönstra exakt samma lag som i segermatchen mot Elfsborg i förra veckan. Till och med på bänkplatserna fick samma spelare stanna kvar.

Ljungskiles lag (4-3-3/4-2-3-1)

M. Slawuta (utv 90)
E. Phiri M. Senften D. Leinar R. Jansson
M. Smedberg A. Kitic A. Augustsson
C. Zarkovic (90) J. Wålemark (72) A. Kristoffersson (55)

På bänken: C. Burns (in 90), J. Lundblad (in 72), N. Löfgren (in 55), M. Kubala, D. Åkervall.

Första halvlek: Matchen började darrigt för Ljungskiles del och det kunde stått 1-0 till Trelleborg redan efter ett par minuter när Michal Slawuta totalmissade en rensning som gick just emellan två helt fristående hemmaspelare. Bollen gick dock förbi dem till David Leinar som i panik kunde forsla undan den.

Istället kunde LSK gå fram och göra matchens första mål med något som lika gärna kunde varit en (spegelvänd) karbonkopia av målet som gav segern mot Elfsborg. Markus Senften kastade långt, David Leinar skarvade och mitt i målområdet dök Cedomir Zarkovic upp. Zarkovic avslutade en gång, det täcktes. Sen kom bollen tillbaka och på något märkligt sätt lyckades serben då forcera den in i mål.

Ljungskile låg lågt med sitt försvarsspel - extremt lågt - och hemmalaget tilläts dominera bollinnehavet fullständigt. De stora chanserna lös emellertid med sin frånvaro och TFF blev med tiden frustrerat. Andreas Drugge utgjorde ett undantag när han löpte sig helt fri halvvägs in i halvleken men fri med Michal Slawuta missade han avslutet helt.

LSK kunde då också göra 2-0 i matchens 27 minut. Återigen backade Markus Senften upp för att kasta ett långt inkast och den här gången prickade hans jättekast Jörgen Wålemark vid den främre stolpen. Wålemark förlängde bollen så den gick parallellt med målområdet och vid den bortre stolpen mötte Martin Smedberg med pannan. Smedbergs andra mål.

Andra halvlek: Trelleborg bytte in sin anfallare Michael Mensah i paus och visade upp stor aggressivitet i början av den andra halvleken. Understundom var pressen mot Ljungskiles mål kompakt och allra farligast blev det i samband med en dubbelhörna då bollen blev kvar i LSK:s straffområde länge innan den kunde rensas undan.

TFF:s press bedarrade så småningom och LSK bytte in Niclas Löfgren som med sin löpstyrka hjälpte till att avlasta försvaret.

Men hemmalaget hade mer krafter kvar och Rasmus Bengtsson, som flyttats upp från försvaret, sprang sig fri i en lucka bakom David Leinar med knappt 20 minuter kvar. Ensam med Slawuta gjorde Bengtsson inget misstag.

TFF fortsatte att pressa på och det var spel mot ett mål under långa stunder. Michal Slawuta kunde bara se på när ett volleyskott från Andreas Drugge ven just utanför hans högra stolpe några minuter efter målet.

Mot slutet av matchen fick LSK ånyo krafter igen, och det såg ut att bli en tämligen bekväm resa mot tre poäng. Men på övertid skapades dramatik när Michal Slawuta tog väldigt lång tid på sig i samband med en inspark. TFF-lagledningen hade då protesterat mot LSK:s senfärdighet länge och till slut kunde Markus Strömbergsson (domare) inte hålla sig längre. Slawuta fick ett gult kort. Den polska målvakten valde då att springa efter sin vattenflaska och dricka varpå Strömbergsson ledsnade rejält och tog fram sitt röda kort också.

LSK hade lyckligtvis ett byte kvar och Colin Burns kom in för Cedomir Zarkovic i sin allsvenska debut. Burns räddade ett skott ganska enkelt och LSK höll undan till slut.

Sammanfattning: Ljungskile fick idag maximal utdelning på sin taktik som bestod i lågt försvarsspel kombinerat med offensiva punktinsatser i samband med fasta situationer såsom inkast, frisparkar och hörnor. LSK kan nog räkna med tuffare och tuffare bevakning i samband med detta ju längre serien lider men TFF (som var varnade på förhand och som talat om Markus Senftens långa inkast inför matchen) klarade inte av det och så länge det ger poäng kan vi nog vänta oss en fortsättning.

Trelleborgs FF - LSK 1-2 (0-2)
Mål TFF: Rasmus Bengtsson (75)
Mål LSK: Cedomir Zarkovic (6) Martin Smedberg-Dalence (27)
Varningar TFF: Rasmus Bengtsson
Varningar LSK: Aleksandar Kitic, Cedomir Zarkovic (missar nästa match), Jörgen Wålemark, Michal Slawuta, Jon Lundblad
Utvisning LSK: Michal Slawuta (90)
Domare: Markus Strömbergsson
Arena: Vångavallen
Publik: 2017

! Utropstecknet: Från jättesist till sex poäng på två matcher och fyra lag bakom sig. Vilken utveckling LSK stått för och nu måste väl publikrekordet ryka på fredag när Blåvitt kommer till byn!

? Frågetecknet: Michal Slawuta. Det är tur för den polska målvakten att det inte är IFK Norrköping som står på tur i serien. Mot IFK Göteborg räknar nog inte LSK med poäng ändå.

Wilson sa: ”Det är oehört viktigt för självförtroendet att killarna vet att vi kan vinna på bortaplan. Det är ingen lätt plats att spela på. Publiken är otrevlig. Man måste kämpa mot deras bänk. Det är ingen trevlig miljö. Man måste stå upp och det gör killarna. Vi går ut bestämt. Vi tar ingen skit. Jag är jävligt stolt.”

Vad är hemligheten med de långa inkasten?

”Det är inte bara vi som kastar långa inkast. Trelleborg gör det också. Skillnaden är att vi gör mål.

Det vi pratat mest om är inte att Markus Senften kastar långt. Det är de som är i straffområdet ska ge allt och tro att de kan skarva. Man kan inte bara stå där. Det är inte så enkelt. Man måste ha inställningen att det är där vi kan lyckas, som David Leinar mot Elfsborg.”

Hur uppfattar du utvisningen?

”Tror du att han hade visat ut Rami Shaaban? Du kan inte visa ett kort från 50 meter. Domaren vill alltid att spelarna ska komma till dem vid kort. Han viftar två kort inom fyra sekunder. Det var som en cow boy i en vilda western-fight.

Vi är Ljungskile.”

Spelarbörs (1-5):
Michal Slawuta 3 (utvisningen drar ner betyget)
Edwin Phiri 3 (ser stabilare ut jämfört med ifjol)
David Leinar 4 (en gigant, sover lite vid TFF:s mål)
Markus Senften 4 (ligger bakom två mål)
Richard Jansson 3 (spelar enkelt och bra på nygammal plats)
Aleksandar Kitic 3 (tuff utan att glänsa)
Anders Augustsson 4 (bästa matchen för året)
Martin Smedberg 4 (svag inledning har bytts mot formtopp)
Cedomir Zarkovic 3 (påpassligt mål, onödigt kort)
Jörgen Wålemark 3 (ser fortsatt stark ut, en assist)
Andreas Kristoffersson 3 (bästa matchen för året!)
--
Niclas Löfgren 2 (hann inte uträtta så mycket)

Text: Stefan Elofsson
Epost:
stefan.elofsson@sr.se
Telefon: 0522-67 00 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".