Nationalsocialistisk Front demonstrerar (Arkivbild)
SR Radio Väst granskar

Nazistiska grupper värvar medlemmar på skolor

Nazistiska grupper värvar nya medlemmar bland ungdomar och sprider ofta propaganda på och utanför skolor. Många svenska skolor har haft besök av personer som spridit nazistisk eller främlingsfientlig propaganda - Det visar en enkät som Sveriges Radios reporternätverk gjort.

Drygt 1300 rektorer på högstadier och gymnasier i hela landet har besvarat enkäten och 22% svarar att de hittat nazistisk eller främlingsfientlg propaganda i form av klistermärken, flygblad etc på skolan.

Flitigast att sprida sin propaganda är nationaldemokraterna som svarar för en femtedel av propagandan på skolor i Västra Götaland. På andra plats kommer Nationalsocialistisk front, NSF.

I Sveriges Radio Västs område har ett 30-tal rektorer besvarat enkäten och ett fåtal av dem uppger att de hittat främlingsfientlig propaganda. Ungefär en tredjedel svarar att de hittat nazistiskt eller främlingsfientligt klotter.

Text: Elisabeth Cederblad 
Epost:
elisabeth.cederblad@sr.se
Telefon: 0522-67 00 58

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".