Våld och hot på skolor

På tre skolor här i väst har det förekommit hot och våld från nazisters eller högerextremas sida. Det visar den kartläggning som Sveriges Radios reporternätverk har gjort.

Kristina Lindström-Andersson, lärare på Sinclairs gymnasieskola i Uddevalla, berättar om en elev som gjorde motstånd mot en nazistgrupp blev skallad av de högerextrema.

Under en period för några år sen hade man på Sinclair problem med en organiserad grupp uttalade nazister och en elev som gjorde motstånd mot en nazistgrupp blev skallad av de högerextrema.

I reporternätverkets enkät har rektorer på två skolor till här i väst rapporterat om rasistiskt våld, en i Vänersborg och en i Färgelanda. Och hot kan det finnas mer av än som enkäten visar, under arbetet med rundfrågan har vi mött en lärare som fick ett förtäckt hot mot de egna barnen och fortfarande inte vågar prata om det.

Paula Pelli, rektor på medieprogrammet berättar att i fallet med nazisterna på Sinclair fick en lärare en lapp i sitt fack, en lapp med sin egen dödsruna efter att hon stått upp mot högerextrema elever.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".