Sport

Joel Gistedt till NHL

Uddevallasonen Joel Gistedt blir proffs i den nordamerikanska ishockeyligan NHL. 20-åringen har skrivit på ett 3-årskontrakt med Phoenix Coyotes.

– Det ska bli grymt spännande, säger Gistedt till Radio Väst.

Phoenix, Arizona. Det är där Joel Gistedt nu ska spela sin ishockey istället för i Göteborg där han gjort kometkarriär i Frölunda sedan debuten i Elitserien som 18-åring 2005.

– Jag ska försöka komma väl förberedd, det gäller att ge järnet nu i sommar, säger Gistedt.

I sommar väntar nämligen träningsläger och det är i juni som han åker över för första gången för att träffa sina nya lagkamrater och huvudtränaren som är legenden Wayne Gretzky, världens bästa ishockeyspelare genom alla tider. Gretzky har tidigare varit i kontakt med Gistedt men han har inte talat med honom sedan övergången blev helt klar.

Det var ifjol som Gistedt draftades av Phoenix och han besökte då klubbens träningsläger för unga talanger i USA. Säsongen i Sverige därefter, som nu avslutats, blev dock en liten besvikelse för Gistedt som hamnade i skuggan av Frölundas finska målvakt Ari Ahonen.

– Jag kom inte igång riktigt i år. Phoenix har legat på mig ganska bra och de vill verkligen utveckla mig, säger Gistedt som bara noterades för 11 Elitseriematcher 2007/2008.

Gistedt har skrivit på ett så kallat tvåvägskontrakt vilket betyder att han kan hamna i farmarlaget om han inte tar plats i Phoenix Coyotes.

Coyotes slutade på tolfte plats i den västra konferensen i NHL den gångna säsongen och missade slutspelet. Sedan tidigare finns redan en svensk målvakt i klubben, nämligen den före detta Djurgårdsspelaren Mikael Tellqvist.

Text: Stefan Elofsson
Epost:
stefan.elofsson@sr.se
Telefon: 0522-67 00 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".