1 av 2
Djurgårdens Sölvi Ottesen (mitten) gör 2-1 i måndagskvällens allsvenska fotbollsmatch mellan Djurgårdens IF och Ljungskile SK på Stockholms Stadion. Foto Janerik Henriksson / SCANPIX.
2 av 2
Andreas Kristoffersson kvitterar för Ljungskile till 1-1 i måndagskvällens allsvenska fotbollsmatch mellan Djurgårdens IF och Ljungskile SK på Stockholms Stadion. Foto Janerik Henriksson / SCANPIX.
Sport

Stormatch av Ljungskile på Stadion Djurgården - LSK 2-1 (1-0)

Fotboll. Tre träffar i stolpen och en i ribban. Dessutom en boll som rensandes undan på mållinjen alldeles i slutet. Ljungskile SK hade storlaget Djurgården i brygga i allsvenskans åttonde omgång på Stadion i Stockholm men det blev ändå förlust med 2-1 efter ett sent baklängesmål.

– Vi förtjänar att vinna med ett par mål, säger Andreas Kristoffersson, som blev målskytt igen.

David Wilson valde att plocka av sina anfallare Niclas Löfgren och Andreas Kristoffersson trots att båda gjorde mycket bra ifrån sig i senaste matchen mot IFK Göteborg. Löfgren fanns inte ens med på bänken på grund av en lättare skada. In i laget kom istället Jon Lundblad och även Michal Slawuta (målvakt) och Cedomir Zarkovic. De två sistnämnda var avstängda senast. Därtill tog också Michal Kubala plats igen efter tre matcher på bänken. Och Kubala skulle visa klass den här kvällen på det centrala mittfältet.

Ljungskiles lag (4-3-3)

M. Slawuta
E. Phiri M. Senften D. Leinar R. Jansson
M. Smedberg-Dalence M. Kubala A. Augustsson
C. Zarkovic J. Wålemark J. Lundblad (71)

På bänken: C. Burns, A. Kristoffersson (71), E. Tabe, D. Åkervall, M. Carlsson

Första halvlek: Ljungskile började matchen bra och skapade matchens första halvchans när Michal Kubala sköt från distans. Oskar Wahlström i Djurgårdens mål kunde rädda och sedan också lägga beslag på returen själv.

Efter ett lite passivt försvarsingripande av Richard Jansson i minut 13 gick bollen till Lance Davids som lyfte in den i straffområdet. LSK blev lite taget på sängen och Mattias Jonsson kunde tämligen fri nicka in 1-0 bakom en chanslös och stillastående Michal Slawuta.

LSK jobbade sig efter det in i matchen och innan halvleken var över hade gästerna prickat stolpen två gånger. Först var det David Leinar som dundrade bollen i målvaktens högra stolpe från para fyra meters håll sedan Djurgården misslyckats med att få bort bollen efter ett patenterat långinkast från Markus Senften.

I den 42 minuten var det Cedomir Zarkovic som elegant spelade till Martin Smedberg-Dalence som löpte in i straffområdet. Smedberg tog emot vände och sköt, bara för att den här gången få se bollen ta i den andra stolpens nederkant.

Andra halvlek: Ljungskile satte full fart efter paus och skapade understundom ett ganska bastant tryck mot Djurgårdens mål, ett Djurgården som kom helt ur rytmen och som dessutom fick spela inför en alltmer frustrerad hemmapublik.

Med 25 minuter kvar fick Jörgen Wålemark en passning centralt på väg in i straffområdet. Kaptenen slet sig loss, hamnade fri med målvakten och rullade bollen i - inga poäng för rätt gissning - stolpen!

LSK:s press fortsatte och David Wilson bytte in Andreas Kristoffersson med 20 minuter kvar. Bytet visade sig vara ett lyckokast då ”Kärnas” målkänsla från Göteborgsmatchen fanns kvar. Ett inlägg från Martin Smedberg-Dalence, nickades i ribban av Jörgen Wålemark och på returen dök Kristoffersson upp och från bara en meters håll forcerade han in kvitteringen.

Djurgården försökte att mobilisera efter målet men matchen var helt jämn fram till dess att det återstod två minuter då hemmalaget skapade två hörnor på kort tid. Den första klarade LSK av men den andra fick man inte undan riktigt och när Jan Tauer med en felträff sköt bollen tillbaka in i straffområdet kunde inhopparen Sölvi Ottesen styra in 2-1 från nära håll bakom en chanslös Michal Slawuta.

Matchen verkade avgjord där men LSK fann ny kraft och på övertid kom Martin Smedberg-Dalence plötsligt helt fri efter en missbedömning i Djurgårdens försvar. Smedbergs avslut gick via målvakten mot målet men på mållinjen kunde bollen rensas undan av Jan Tauer.

Sammanfattning: Ljungskile förtjänade att vinna den här matchen och sett till antalet klara målchanser var det egentligen frågan om ett ”väpnat rån” när hemmalaget kunde få med sig samtliga poäng. Om LSK spelar på det här viset under resten av säsongen ska det inte vara omöjligt att hänga kvar i allsvenskan, men det gäller förstås att plocka fram samma entusiasm också mot bottenlagen där man får bära ett litet favoritskap.

Djurgården - LSK 2-1 (1-0)
Mål Djurgården: Mattias Jonsson (13), Sölvi Ottesen (88)
Mål LSK: Andreas Kristoffersson (73)
Varningar Djurgården: -
Varningar LSK: -

Domare: Michael Lerjéus, Skövde
Arena: Stockholms Stadion
Publik: 8915

! Utropstecknet: Michal Kubala har varit ifrågasatt och blek. Idag visade slovaken att han är en klasspelare som i princip skulle ta plats i vilket allsvenskt lag som helst.

? Frågetecknet: Kan en förlust vara surare?

Wilson sa:1-1 hade varit orättvist. Vårt spel blir bättre och bättre. Alla var bra idag. Det är fruktansvärt frusterande att vi förlorar, men det ger oss självförtroende.

Jag är väldigt nöjd över hur Martin Smedberg-Dalence reagerat i allsvenskan.

Hur var stämningen efteråt?

”Det var blandat. Många var besvikna och arga för att vi inte får till det. Imorgon inser vi att det var en bra match.”

Vad visar den här insatsen om LSK?

”Man får ta oss på allvar. Men ärligt talat skiter jag i vad det visar Fotbollssverige, det viktiga är vad vi kan visa för oss själva.

Vårt lag är killar från division ett och division två och vi ser hur vi kan stå upp mot killar som tjänar 100 000 i månaden minst.”

Vad säger du om Michal Kubalas insats efter de inledande matcherna som var ganska bleka?

”Han var bra idag, men man måste passa in i laget. Vi måste använda hans talang och kunskap inom vårt lag.

Jag har sagt till honom att jag inte kan ändra 20 spelare, han måste anpassa sitt spel lite.”

Spelarbörs (1-5):
Michal Slawuta 3 (orörlig vid första målet, chanslös på andra)Edwin Phiri 3 (fortsätter på hög stabil nivå)
David Leinar 3 (några mindre misstag, överlag bra)
Markus Senften 3 (inkasten fortsätter att skapa problem)
Richard Jansson 3 (passiv vid första målet, annars utmärkt)
Michal Kubala 4 (bäst på plan)
Anders Augustsson 3 (orkade hela vägen in i kaklet)
Martin Smedberg-Dalence 3 (hade chanserna suttit kunde han fått både 4 och 5)
Jon Lundblad 3 (hård och tuff, nära att bli fri i första halvlek)
Jörgen Wålemark 3 (se Smedberg-Dalence)
Cedomir Zarkovic 4 (ett ständigt orosmoment för DIF)
--
Andreas Kristoffersson 3 (succéinhopp)

Text: Stefan Elofsson
Epost:
stefan.elofsson@sr.se
Telefon: 0522-67 00 00

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".