Socialförsäkringsministern i Uddevalla

I dag var socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson i Uddevalla för att presentera regeringens förslag till en rehabiliteringskedja.

Kortare sjukskrivningar och färre förtidspensionärer, tror regeringen.

Risk för fler socialbidragstagare, tror Kommunal-facket.

I dag var socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson i sin gamla hemstad Uddevalla och presenterade regeringens förslag till en rehabiliteringskedja som ska behandlas av riksdagen i juni.

Efter tre månaders sjukskrivning ska en omplacering på arbetet prövas, efter sex månader ska den sjukskrivne kunna få tjänstledigt för att söka nytt jobb. Sedan följer en rehabgaranti och en bortre gräns på två och ett halvt år för sjukpenning.

– Vi är oroliga för att det utanförskap som sjukskrivna lever i dag ska ersättas med socialbidragsberoende, säger Krister Kronlid i Kommunal Väst i Uddevalla.

– Jag ser inte den risken. Det största problemet i dag är att vi under tio år fått 140 nya förtidspensionärer om dagen som inte fått stöd och rehabiltering. Nu behåller vi möjligheten att vara fötidspensionerad under en förlängd sjukskrivning med olika stödinsatser, säger Cristina Husmark Pehrsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista