Sport

Mållöst och tempofattigt LSK - Gefle IF 0-0

Fotboll. Ljungskile och Gefle delade broderligt på poängen när lagen ställdes mot varandra i allsvenskans nionde omgång. Gästerna hade matchens bästa målchans, LSK skapade också några lägen att avgöra, ofta i samband med fasta situationer, men i stort sett var det en trist fotbollshistoria.

– Alla lag har sådana här matcher och det var viktigt att vi ändå kunde få ut en poäng, säger LSK:s tränare David Wilson.

Aleksandar Kitic var tillbaka i startelvan efter avstängningen som han avtjänade mot Djurgården i förra veckan och Andreas ”Kärna” Kristoffersson tog också plats i anfallet, på bekostnad av Jon Lundblad. ”Kärna” var lätt skadad mot Djurgården och satt därför på bänken då.

Ljungskiles lag (4-3-3)

M. Slawuta
E. Phiri M. Senften D. Leinar R. Jansson
M. Smedberg-Dalence A. Kitic A. Augustsson
C. Zarkovic J. Wålemark A. Kristoffersson (62)

På bänken: C. Burns, Niclas Löfgren (in 62), J. Lundblad, M. Kubala, D. Åkervall.

Första halvlek: Matchen inleddes i ett svagt tempo och inget av lagen ville ta kommandot. Gefle drabbades av ett tidigt bakslag när viktiga backen Anders Wikström tvingades utgå efter en dryg kvart med en misstänkt bristning i högerlåret. Johannes Ericsson ersatte.

Gefle skapade ett par farliga chanser i slutet av halvleken när de lyckades hitta in bakom LSK:s backlinje till höger. Båda gångerna var det en spelare som drog sig ner till kortlinjen (först Johan Oremo, sedan Jonas Lantto) och vid båda tillfällen spelades också bollen snett-inåt-bakåt. Till Ljungskiles lycka fanns ingen ljusblå där för att ta hand om bollen. Närmast var Mathias Woxlin som sköt på täckande spelare.

Ljungskile hade också ett par målmöjligheter. Allra närmast kom Martin Smedberg-Dalence när han fick stå helt fri vid den bortre stolpen och ta emot bollen efter ett långt inkast från höger av Markus Senften. Smedberg sköt men kunde inte kontrollera den höga studsen och bollen gick över.

Andra halvlek: Ljungskile fick en bra start på den andra halvleken och drev upp ett par lovande anfall innan den tendensen kom av sig helt varpå Gefle började dominera. Gästerna hade en mycket bra period kring 60-minutersstrecket och LSK var hårt tillbakapressat.

Allra närmast kom gästerna när Yannick Bapupa (som växte efter paus) drev in bollen i straffområdet och lät den gå vidare till Johan Oremo som avslutade fri med Michal Slawuta. Ljungskiles polska målvakt fick en fot på bollen och bromsade upp den lite men den såg ändå ut att studsa in i mål. På mållinjen kunde dock Richard Jansson forsla bort bollen och den assisterande domarens flagga höjdes inte trots vilda protester från bortalagets spelare.

Ljungskile tråcklade sig ur greppet så småningom och under matchens avslutande del syntes det att båda lagen var rädda för att förlora. LSK:s farligaste lägen i den andra halvleken var dels en frispark från 25 meter som David Leinar sköt stenhårt på Jörgen Wålemark (!) som inte hann undan. Bollen gick via lagkaptenen till en inspark (David Leinar hävdade efter matchen att det hade blivit mål). Wålemark fick också ett läge att nicka på mål från nära håll i straffområdet, men han fick inte någon riktig kraft i sitt avslut och Mattias Hugosson räddade för Gefle. 

Sammanfattning: Gefle skapade matchens bästa målchans (var bollen inne?!) men LSK hade flest farliga situationer i offensivt straffområde. Så kan matchen i korthet sammanfattas.

Kvaliteten på spelet var dålig i det varma vädret och det var nog delvis en reaktion på Ljungskiles senaste matcher som varit mycket bra. Det brukar ofta följas av en liten dipp. Gräsmattan höll också dålig kvalitet trots det varma vädret och bollen studsade lite som den ville.

LSK - Gefle IF 0-0
Mål LSK:
Mål Gefle:
Varningar LSK: Richard Jansson
Varningar LSK: Yannick Bapupa, Jonas Lantto
Domare: Martin Hansson, Holmsjö
Arena: Starke Arvid
Publik: 2503 (Årets sämsta publiksiffra)

! Utropstecknet: Markus Senften och David Leinar höll rent framför och i eget straffområde igen. Det ser stabilt ut bakåt för LSK.

? Frågetecknet: Richard Jansson som vänsterback är en liten nödlösning. Håller den på sikt i allsvenskan? Det är lite tveksamt. Flera gånger kom Gefle fram på den kanten och Jansson är inte bekväm när han hela tiden måste använda vänsterfoten.

Wilson sa: ”Vi såg lite sega ut men jag tror inte att vi är det enda laget som är lite trött med det här spelschemat. Det var starkt att få ut en poäng.”

Vilket lag låg närmast segern?

”Bägge hade bra chanser. Gelfe hade en riktigt bra som Richard Jansson räddar på mållinjen. Vi hade flera bra lägen som kunde blivit mål med lite mer kvalitet och koncentration - Kitic, Jörgen och Martin ett par gånger. Det är en konsekvens av att vi är lite trötta. Men jag är väldigt nöjd med att vi tar en poäng, det är viktigt för vår överlevnad.

Det är början på en tuff vecka och flera spelare var trötta. Varför blev det bara ett byte?

”Vi pratade lite om att byta ut Cedomir Zarkovic men vad han kan göra är att hålla i bollen och även om det bara ger oss några sekunder kan det vara viktigt för oss om vi ska komma upp i banan. Samma med Martin Smedberg. Sen vet de hur vi ska spela. Inget ont om Jon [Lundblad] och Åke [Daniel Åkervall], men även om man är trött kan man då stå rätt. Det är viktigt de sista tio minuterna.”

Spelarbörs (1-5):
Michal Slawuta 2 (några tveksamma rensningar, annars bra)Edwin Phiri 2 (fick hård press på sig, klarade sig bra)
David Leinar 3 (kung i luften mot Oremo)
Markus Senften 3 (följsam)
Richard Jansson 2 (blandar och ger, såg inte helt bekväm ut)
Aleksandar Kitic 2 (tröttnade rejält i andra)
Anders Augustsson 2 (jobbade i det tysta som vanligt)
Martin Smedberg-Dalence 2 (hade chanser, slarvade lite)
Andreas Kristoffersson 2 (kom aldrig in i matchen)
Jörgen Wålemark 3 (förlorade matchen mot Thomas Hedlund men var ändå nyckeln till flera av LSK:s chanser)
Cedomir Zarkovic 3 (en del riktigt bra saker, några dåliga)
--
Niclas Löfgren 2 (sprang som vanligt, utan större framgång)

Text: Stefan Elofsson
Epost:
stefan.elofsson@sr.se
Telefon: 0522-67 00 00