Sport

Lite för lite lite för sent Halmstads BK - LSK 3-2 (1-0)

Fotboll. Ljungskile förlorade borta mot Halmstads BK i allsvenskans tionde omgång. HBK dominerade under de första 80 minuterna och ledde då med 3-0 men Andreas Kristoffersson reducerade två gånger i slutet och det skapade lite nerv.

– Vi var ganska nära en poäng men frågan är hur rättvist det hade varit, säger målskytten som nu hittat rätt fem gånger på fyra matcher.

Tränaren David Wilson fick klara sig utan Anders Augustsson i matchen då han haft lite problem med baksidan av låret. Wilson valde att vila sin mittfältskugge för att han ska vara okej till matchen mot IFK Norrköping på söndag. I övrigt två förändringar sedan senast: Michal Kubala och Jon Lundblad in i startelvan, Andreas Kristoffersson och nämnde Augustsson ut.

Ljungskiles startelva:

M. Slawuta
E. Phiri D. Leinar M. Senften R. Jansson
A. Kitic M. Kubala M. Smedberg (68)
C. Zarkovic J. Wålemark (45) J. Lundblad (45)

På bänken: C. Burns, E. Tabe, D. Åkervall (in 68), N. Löfgren (in 45), A. Kristoffersson (in 45).

Första halvlek: Ljungskile fick en mardrömsstart på matchen när HBK utnyttjade en dålig rensning från försvaret. Sebastian Johansson avancerade med Martin Smedberg i ryggen och spelade till Anselmo i högerläge i straffområdet. Anselmo avslutade på ett tillslag förbi Michal Slawuta.

Matchen spelades under utmärkta förutsättningar och solen sken över Örjans Vall där gräsmattan var helt perfekt, vilket spelarna vittnade om efteråt. LSK slet mot HBK:s mittfält som vann de flesta närkamperna samtidigt som Jörgen Wålemark hade stora problem i luftrummet mot den väldiga litauern Tomas Zvirgzdauskas i hemmalagets försvar.

Två hyfsade kvitteringschanser dök upp före paus. Båda gångerna var det Michal Kubala som fick chansen att skjuta från distans men vid båda tillfällena missade slovakens skott målramen. Ljungskile skapade också ett antal hörnor men Cedomir Zarkovic slarvade betänkligt vid flera av dessa.

Andra halvlek: Ljungskile bytte in både Niclas Löfgren och Andreas Kristoffersson efter paus (ett på förhand planerat byte) och David Wilson beordrade full fart framåt. Till en början såg det lovande ut men HBK spelade sig ur Ljungskiles grepp vid flera tillfällen och kunde så småningom göra både 2-0 och 3-0 i den 56:e respektive 67:e minuten.

Först var det Emir Kujovic som tilläts måtta från distans sedan David Leinar misslyckats med en brytning uppe vid mittlinjen. Kujovic sköt med högerfoten via Markus Senftens rygg och in i mål. Det andra målet kom till efter en magnifik dribblingsräd från Jesper Westerberg som fullständigt tillintetgjorde Richard Jansson ute på kanten. Sist på bollen var ynglingen Marcus Olsson som därmed gjorde mål i allsvenskan för första gången i sin korta karriär.

Matchen såg ut att vara död där men Andreas Kristoffersson såg till att ordna lite spänning med två snabba mål. Det första efter att ha frispelats elegant av Richard Jansson (diagonalt från vänster till höger på offensiv planhalva) och satt bollen mellan benen på Markus Sahlman. Det andra efter att ha nickat in en hörna slagen av Michal Kubala. 

Det sista målet föll i minut 87 och Halmstad kontrollerade resten av matchen.

Sammanfattning: To little to late. Så kan matchen sammanfattas och även om LSK kom nära resultatmässigt kändes ett kryss ändå ganska långt borta. Halmstad hade kontroll på matchen och vann mycket tack vare ett fysiskt starkt mittfält som tryckte tillbaka Ljungskile.

Halmstads BK - LSK 3-2
Mål Halmstad: Anselmo (4), Emir Kujovic (56), Marcus Olsson (67)
Mål LSK: Andreas Kristoffersson (80, 87)
Varningar Halmstad: Jesper Westerberg, Tommy Jönsson
Varningar LSK: Michal Kubala (avstängd nästa match), David Leinar
Domare: Martin Ingvarsson, Hässleholm / Adnan Jukic, Falkenberg (Ingarsson utgick i paus skadad)
Arena: Örjans Vall
Publik: 4493

! Utropstecknet: LSK-fans förde mer väsen än hemmapubliken under långa stunder, trots underläge resultatmässigt på planen och framförallt i antalet supportrar. Kvastarna är knappast kända för att tillhöra Sveriges supporterelit men de gröna kan ändå vända hem med raka ryggar. Lika många LSK-fans har inte synts på en bortamatch sedan Landskrona i höstas och det lär ju ha varit något slags informellt rekord.

? Frågetecknet: Inför säsongen undrade jag om Anders Augustsson verkligen skulle hålla i allsvenskan. Nu undrar jag om han inte är nödvändig för att LSK inte ska falla ihop mot fysiskt starka lag (på bortaplan särskilt). Kubala och Kitic hade stora problem i närkampsspelet. Smedberg-Dalence tillintetgjordes mer eller mindre.

Wilson sa: ”Det tidiga baklängesmålet påverkar oss oerhört mycket. Vi kan inte ge lagen på övre halvan av tabellen mål efter fem minuter. Då får vi uppförsbacke.

Det är lite frustrerande för det är saker vi kan undvika men det beror på att vi är trötta av det tuffa spelprogrammet så man måste räkna med det.

Vi vet vilka matcher vi måste vinna. Detta är en tuff match och vi måste vara realistiska. På söndag har vi Norrköping och det var därför vi vilade spelare. Bytena i halvtid var planerade.”

Andreas Kristoffersson har gjort fem mål nu och är bara ett ifrån klubbrekordet (Mathias Gravem gjorde sex mål i allsvenskan 1997). Är han nära toppformen?

”Vi har försökt att vara väldigt försiktiga med honom. Det är bara sex månader sedan han opererade sig.

Vi har försökt bygga upp honom och det känns som vi gjort rätt för när han kommer in nu så är han fräsch. Han ser bättre och bättre ut för varje vecka.”

Spelarbörs (1-5):
M. Slawuta 2 (Chanslös på mål ett och tre, otur på tvåan)
E. Phiri 2 (Tuff som vanligt, fick slita hårt)
D. Leinar 3 (Överambitiös emellanåt men de bra ingripandena överväger)
M. Senften 2 (Olycklig vid upprinnelsen till HBK:s första mål)
R. Jansson 2 (Hade tur som inte varnades)
A. Kitic 2 (Förlorade mittfältskampen)
M. Kubala 2 (Något bättre än Kitic men tyvärr knöt det sig offensivt)
M. Smedberg-Dalence 1 (Osynlig. Kom aldrig in i matchen)
C. Zarkovic 1 (Slarvig vid hörnor)
J. Wålemark 2 (Förlorade nästan alla höjddueller)
J Lundblad 1 (Vann några luftdueller, syntes knappt i övrigt)
--
A. Kristoffersson 4 (Två chanser, två mål)
N. Löfgren 2 (Kom inte till något avslut)
D. Åkervall 2 (Fick äntligen spela på rätt plats, såg pigg ut)

Text: Stefan Elofsson
Epost:
stefan.elofsson@sr.se
Telefon: 0522-67 00 00