Sport

Inget stämde i våravslutningen LSK - IFK Norrköping 0-2

Fotboll. Ljungskile SK är nere på jorden igen. Avslutningen på vårsäsongen blev en besvikelse när LSK på söndagen förlorade mot jumbon Norrköping med 2-0 på hemmaplan.

– Det verkade som om vi tog semester några dagar för tidigt, säger en besviken Andreas Kristoffersson till Radio Väst.

David Wilson chockade många när han valde att ställa Colin Burns mellan stolparna i matchen mot Norrköping som av många pekats ut som vårsäsongens viktigaste. Amerikanen har bara stått i en match tidigare och det var mot IFK Göteborg när Michal Slawuta var avstängd. I övrigt valde Wilson också att ställa över Cedomir Zarkovic eftersom han spelat mycket under de senate veckorna och ”inte presterat på den nivå som vi hoppats.”

Ljungskiles lag (4-3-3)

C. Burns
E. Phiri M. Senften D. Leinar R. Jansson
M. Smedberg-Dalence (81) A. Kitic A. Augustsson
A. Kristoffersson J. Wålemark (51) N. Löfgren

På bänken: M. Slawuta, D. Åkervall (in 81), C. Zarkovic (in 51), J. Lundblad, M. Carlsson

Första halvlek: IFK Norrköping tog ett tydligt grepp om matchen inledningsvis och Ljungskile hade svårt att komma över mittlinjen. Gästerna skapade inga heta målchanser men tryckte ändå tillbaka LSK långt ner i planen.

Så småningom kunde hemmalaget jämna ut spelet och det kändes tryggare när en kvart var spelad ungefär. Då gjorde Norrköping plötsligt 1-0.

LSK tappade koncentrationen efter ett eget anfall och då öppnades en yta för Daniel Bamberg till vänster. Brasilianaren släppte bollen i vänster innerposition till Kevin Amuneke som sköt på ett tillslag i stolpen, via en olycklig Colin Burns rygg och in i mål.

Ljungskile försökte att hitta vägar in i Norrköpings straffområde men misslyckades nästan hela tiden. Inte ens Markus Senftens omtalade långa inkast gick vägen (Senften fick fem chanser före paus). Istället blev det frustrerat och Richard Jansson varnades efter att ha protesterat mot ett domslut.

Faktum är att Norrköping låg närmast ytterligare ett mål i den första halvleken via två frilägen för Kevin Amuneke. Båda gångerna svarade Colin Burns för utmärkta parader.

Andra halvlek: David Wilson gav spelarna en rejäl uppsträckning i paus (den hördes in till pressrummet) och i LSK:s uppträdande syntes en ökad offensivlusta när spelarna kom ut till den andra halvleken.

Den optimistiska attityden kom emellertid av sig när Norrköping ökade på sin ledning efter en ny snabb omställning där den för dagen utmärkta mittfältaren Felix Magro nådde Kevin Amuneke med en långboll. LSK:s försvar stod på nytt ”på hälarna” och Amuneke spelade bollen in centralt där Imad Khalili sprungit sig helt ren. Khalili gjorde inget misstag fri med Burns.

Kort efter det målet valde David Wilson att göra sitt första byte. Cedomir Zarkovic kom in istället för Jörgen Wålemark som hade det besvärligt mot Norrköpings starka mittbackar Kristoffer Arvhage och Thomas Magnusson.

Bytet gav ingen större effekt och LSK verkade inte ha någon medicin som motmedel till IFK Norrköpings spelidé som fungerade utmärkt. Matchen förrycktes något av att Kristoffer Arvhage drog på sig en utvisning (två gula kort för maskning, känns det igen?!) men segern var aldrig hotad. LSK fick flera hörnor och inkast runt straffområdet, men avsluten lös med sin frånvaro och Norrköpings målvakt Nuredin Bakiu regerade i boxen.

Sammanfattning: Ljungskile är nere på jorden igen efter sin fina period i mitten på vårsäsongen med tre raka segrar. Tio poäng är ändå helt okej och LSK ligger fortfarande över både kval- och nedflyttningsstrecken.

Matchen idag spelades mellan två lag som slitit hårt på sina spelare under det tuffa spelprogrammet och att det första målet skulle ge segern var ingen överraskning med tanke på det. Norrköping kunde gå på inspiration efter Amunekes något turliga ledningsmål medan LSK blev tvunget att leta efter krafter som helt enkelt inte fanns.

IFK vann rättvist. 

LSK - IFK Norrköpig 0-2 (0-1) 
Mål LSK:
Mål IFK Norrköping:
Kevin Amuneke (16), Imad Khalili (49)
Varningar LSK: Richard Jansson (avstängd i nästa match), Aleksandar Kitic
Varningar IFK Norrköping: Mikael Blomberg, Felix Magro, Kristoffer Arvhage
Utvisning IFK Norrköping: Kristoffer Arvhage (75)
Domare: Tobias Mattsson, Karlstad
Arena: Starke Arvid
Publik: 2640

! Utropstecknet: Vårsäsongen är över för LSK:s del och oavsett hur det går i de matcher som återstår i den elfte omgången ligger Bohusläns fotbollsstolthet över kvalstrecket. Det var det inte många som trodde på.

? Frågetecknet: Det fanns flera frågetecken på Starke Arvid den här eftermiddagen:

* Domaren Tobias Mattssons löjligt låga bedömningsnivå
* Edwin Phiris försvarsspel
* Ljungskiles facit mot bottenlagen på hemmaplan. Gefle och Norrköping har varit på besök under våren och LSK tog en poäng. Oroväckande!

Wilson sa: ”Jag är inte deppad. Detta är fotboll och man måste acceptera att man förlorar ibland. Och Norrköping är inte ett jumbolag som är helt kass. De har inte fått sitt spel att stämma.

Vi ligger över kvalstrecket och vi kan vara halvnöjda med det. Nu återstår två tredjedelar.”

Ni har bara tagit en poäng i hemmamatcherna mot Gefle och Norrköping. Är du orolig?

Vi ligger över nedflyttningsplatserna och det gör inte de.”

Spelarbörs (1-5):
Colin Burns 3 (otur vid första målet, chanslös på andra)
Edwin Phiri 1 (Norrköping kom ständigt fram på Phiris kant och gjorde båda målen därifrån)
David Leinar 2 (kom inte upp till normal standard)
Markus Senften 2 (hade problem med IFK:s pigga ben)
Richard Jansson 1 (kom i obalans tidigt)
Aleksandar Kitic 1 (hade svårt att sätta prägel på spelet)
Anders Augustsson 2 (vann en del närkamper, mattades)
Martin Smedberg-Dalence 1 (kom aldrig in i matchen)
Andreas Kristoffersson 1 (fick inte rätt bollar, och lyckades inte med mycket själv)
Jörgen Wålemark 1 (såg sliten ut)
Niclas Löfgren 2 (kämpade som vanligt)
--
Cedomir Zarkovic 1 (fick in ett eller två inlägg, inte mer)
(Daniel Åkervall spelade för kort tid för att betygsättas)

Text: Stefan Elofsson
Epost:
stefan.elofsson@sr.se
Telefon: 0522-67 00 00