Vänersborg

Oenighet om vårdnadsbidraget

I går presenterade den politiska majorieten i Vänersborg sina budgetplaner för de närmaste tre åren. Men om vårdnadsbidraget sägs inte ett ord. Partierna som styr är nämligen inte överens.

Från den 1 juli får kommunerna möjlighet att införa ett kommunalt vårdndsbidrag för småbarnsföräldrar. Generellt kan man säga att borgerligt styrda kommuner är positiva till reformen och socialdemokratiskt styrda kommuner negativa. Men i Vänersborg styr centerpartiet och socialdemokraterna tillsammans. Så blir det något vårdnadsbidrag i Vänersborg?

– Det har jag ingen aning om. Frågan kommer att behandlas av kommunfullmäktige under året och om det finns en majoritet för ja eller för nej vet jag inte, säger centerns kommunalråd Bo Carlsson.

Om det blir ett vårdnadsbidrag i Vänersborg så blir det tidigast vid årsskiftet. Det är mycket ovisst hur en omröstning kommer att gå. Det blir troligen miljöpartiet och Folkviljan som avgör. Socialdemokraterna säger i alla fall nej- i motsats till den lokala regeringspartnern centerpartiet. 

– Det är det som är det fina: Vi kom överens inför den här mandatperioden att vissa frågor kanske man inte är helt överens om och då är vi överens om att i den här frågan har vi olika uppfattningar. Det är inget konstigt med, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Lars-Göran Ljunggren.

Text: Bosse Adriansson 
Epost:
bo.adriansson@sr.se
Telefon: 0522-67 00 55