Miljö

Sista omgången klimpbidrag

Brålanda, Orust och Stenungsund är tre vinnare när Naturvårdsverket för sista gången delar ut klimpbidrag.

273 000 ton växthusgaser kanske inte säger så mycket. Men försök att föreställa dig hur mycket 100 000 personbilar släpper ut på ett år: det är nämligen så mycket som Naturvårdsverket hoppas kunna minska utsläppen med genom årets klimpbidrag.

Klimp står för lokala klimatinvesteringsprogram, men nu tar naturvårdsverkets guldregn slut. I år är det sista året som det betalas ut statliga bidrag. Det har blivit två miljarder kronor under fem år och förra året lämnades 71 ansökningar in. Naturvårdsverket föll för 31 av dem och betalar nu ut sammanlagt 480 miljoner kronor.

Projektet Biogas Brålanda har fått 15 miljoner kronor via Business Göteborgs ansökan, men också kommunerna Orust och Stenungsund har dragit en vinstlott.

Orust får nästan 10 miljoner kronor och det allra mesta går till en bioebränsledriven panncentral och en solfångaranläggning i Ellös.

Klimppengarna räcker till en femtedel av den totala investeringen. Ett liknande projekt i Ängsviken får också pengar.

I Stenungsund är det framför allt spillvärme till fjärrvärmenätet från den petrokemiska industrin som gett utdelning.

/Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista