Metallare vill ha inflytande "Ingen plats för individen"

I går avslutades LO-förbundet IF Metalls kongress och i en motion från avdelning 29 Norra Älvsborg krävs större inflytande för de anställda över produktionsprocesserna

På Saab i Trollhättan, liksom på många andra företag, har införts så kallad lean production. Tanken är att alla onödiga arbetsmoment skall rationaliseras bort.

”Rätt använt kan lean production innebära att de anställda och deras fackliga representanter upplever en ökad delaktighet i produktionsprocesserna, men tyvärr finns även motsatsen”, heter det i motionen.

- På min egen arbetsplats Saab Automobile har det här vridits ett antal varv för långt. Det finns inte längre något utrymme för individen, säger Bengt-Göran Nilsson, en av motionsskrivarna.

Mikropauser som behövs för att orka med jobbet tas bort och belöningssystem uppmuntrar den anställde att jaga bort sin egen tid, är två exempel som Bengt-Göran Nilsson nämner.

- När hetsen att jaga tid går så långt som på Saab blir det inte en enda sekund över för den anställde. Förslitningsskadorna ökar och trivseln åker all världens väg, säger Bengt-Göran Nilsson.

Bosse Adriansson

bo.adriansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista