Politik

(m) vill ha haverikommission i vården

Moderaterna i Västra Götalands-regionen vill inrätta en haverikommission i sjukvården.

- Syftet är att se till att ett misstag som har skett, men inte får ske, aldrig sker igen, säger oppositionsrådet Martin Andréasson till Sveriges Radio Väst.

Han säger att det inte räcker med Lex Maria, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd och socialstyrelsen.

- Det är bra verktyg på sitt sätt, men de är litet trubbiga eftersom de är repressiva, syftet är att hitta ansvariga individer. Det leder till att läkare och sjuksköterskor ibland väljer att inte anmäla eftersom man är litet rädda för att få en anmärkning, säger Martin Andréasson.

Trots att både regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting varnar för kärvare tider vill moderaterna lägga 285 miljoner kronor extra på sjukvården i Västra Götalands-regionen, bland annat förlossningsvården och cancervården. Det sker genom att moderaterna lägger mindre än majoriteten på tillväxt och utveckling, kollektivtrafik och kultur.

Moderaterna vill att vårdgarantin skall vara fullt uppfylld nästa år och går sedan längre: Ingen skall behöva vänta längre än vad som är medicinskt motiverat.

- Sjukvården måste prioriteras. Många människor står i vårdköer och tycker att det är svårt att komma till sin vårdcentral. Vi tycker inte att det är värdigt, säger Martin Andréasson.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista