Regionen

Föreslagna höjningar av lönerna regionpolitikerna sticker i ögonen på Vårdförbundet

Vårdförbundet regagerar starkt på förslagen att höja regionrådens arvoden med 6 000 kronor i månaden. ”Det är provocerande”, säger Vårdförbundet.

Det är regionens arvodesberedning som föreslår vilka ersättningar som politikerna skall ha. i Västra Götaland blickar man gärna söderut mot Region Skåne, där regionråden tjänar 55 000 kronor i månaden. I Västra Götaland lyfter de 15 regionråden 49 000 kronor.

Det finns inga formella beslut i arvodesberedningen, men den socialdemokratiske ordföranden Reidar Josefsson säger till Sveriges Radio Väst att det finns ”ett starkt arbetsmaterial” för en höjning till 55 000 kronor. Han vill ha ett fullmäktigebeslut efter sommaren så att de nya arvodena kan börja gälla 1 november. Övriga politikers arvoden höjs då också.

Att beredningen inte beslutade om ett förslag på sitt senaste sammanträde, den 8 maj, har inget samband med vårdkonflikten, säger Josefsson.

- Jag missunnar inte dem löneökningar, men i den här situationen när vi strejkar för att få ett lönepåslag på 1 700 kronor är det konstigt att föreslå en så stor höjning för politiker, säger Marina Olsson, som är Vårdförbundets ordförande i Västra Götaland.

Hon anser att frågan har stor symbolisk betydelse:

- De pengarna kanske inte skulle räcka så långt till våra löneökningar, men det är signalen som är viktig. Det kan ses som provocerande för våra medlemmar, säger Marina Olsson.

Bosse Adrianson

bo.adriansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista