Linnéaskolan i Ljungskile
SR Väst granskar

Linnéaskolans ledning får skarp kritik

Flertalet av lärarna på högstadieskolan Linneaskolan i Ljungskile riktar skarp kritik mot friskolans ledning. Anledningen är brister hos ledningen, otrivsel och frustration.

I ett brev till styrelsen skriver lärarna: ”Vi är oroliga för Linnéaskolans framtid. Linnéaskolans vision är eleven i centrum och attraktiv arbetsplats. Inte nog med att vi själva ser att ledningen har brister vad det gäller kompetens och ledarskap, det pratas även på byn om situationen som råder. Föräldrar till höstens sjuor väljer andra alternativ.”

Enligt SR Västs kartläggning har 14 av 18 lärare skrivit under brevet.  En stor del av personalen känner otrivsel, de anser inte att det finns medel eller kompetens för att hjälpa elever med särskilda behov.

Främst riktas kritiken mot rektor Anders Hedman. Det handlar om bristande kompetens, att han har svårt att fatta beslut och den som inte tycker som Anders Hedman möts av aggresivitet.

Ett annat mycket alarmerande exempel enligt lärarna är elevvården eftersom skolan saknar specialpedagog, kurator och skolsköterska.

Rektor Anders Hedman säger att han tagit åt sig av kritiken:

– Jag tar till mig av kritiken och kommer att agera utifrån det för att försöka få det att fungera i framtiden. Det är bra att personalen har synpunkter för det visar ju att man vill utveckla skolans verksamhet, säger Anders Hedman.

SR Västs reporter: Personalen menar också att de känner stor otrivsel på jobbet, vad gör ni för att förbättra klimatet på skolan?

– Vi tittar och tar allvarligt på detta, både jag och som jag uppfattar styrelsen, och kommer naturligtvis jobba för det men vi tänker inte diskutera i dagsläget att vad vi kommer att göra men det gör vi internt och inte i media, säger Anders Hedman.

SR Radio Väst har försökt att få en kommentar av de lärare som skrivit under brevet, men ingen har velat uttala sig. Flera av lärarna har sagt att de inte vill prata med media av rädsla för att mista sina jobb.

Text:
Cecilia Läckberg Blom
Epost:
cecilia.lackberg_blom@sr.se 
Telefon: 0522-67 00 36

Thomas Graf
Epost:
thomas.graf@sr.se
Telefon: 0522-67 00 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista