Vårdkonflikten

Strejkande sjuksköterskor i Väst går tillbaka till jobbet på måndag

Strejkande sjuksköterskor inom NU-sjukvården och primärvården här i Väst återgår på måndag till sina arbeten efter att Vårdförbundet återkallat delar av sina strejkvarsel.

Bakgrunden till att delar av den pågående vårdstrejken här i Västra Götaland upphör är det nya, stora varsel om utvidgad strejk, som Vårdförbundet lagt till på torsdag den 29 maj, då så mycket som en tredjedel av all verksamhet upphör vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

För att inte hamna alltför nära gränsen för samhällsfarlighet väljer därför Vårdförbundet att upphöra med tidigare inledda delar av konfliktåtgärderna. Det säger Tomas Hallqvist, fackligt ombud för Vårdförbundet på NÄL, till Sveriges Radio Väst.

Och det innebär alltså att på måndag öppnar vårdavdelningarna 42, 53 och 64 på NÄL igen. Detsamma gäller avdelningarna 8, 11 och 19 på Uddevalla sjukhus. Liksom Källtorps vårdcentral och jourcentralen i Trollhättan samt Torpa vårdcentral i Vänersborg. Öppna igen från måndag är också vårdcentralerna i Sotenäs och den på Dalaberg i Uddevalla. Men det innebär inte att vårdkonflikten är över. På söndag kväll träffas parterna och medlarna på nytt.

Reporter Jan Gustavsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista