Vetenskap

Nya rön om torsken på västkusten

Det kommer nu nya förklaringar till att det är brist på torsk längs den svenska västkusten. Forskare menar att torsken i Kattegatt är uppdelad i flera olika smågrupper, vilket gör dem känsligare för överfiske

Enligt marinekologen Johan Stål hör det mesta av torsken i Kattegatt egentligen hemma i Nordsjön.

Människan har länge kunnat se hur könsmogen lax återvänder till sin födelseälv när det är dags att fortplanta sig. De senaste åren har det kommit alltfler tecken på att även torsken vill föröka sig på den plats i havet där den en gång föddes.

Johan Stål och hans forskarkollegor, bland annat vid handelshögskolan i Göteborg, menar nu att Kattegatt egentligen består av åtta eller kanske fler olika små hemområden för torsk. Det har varken svenska eller internationella fiskemyndigheter hittills tagit hänsyn till. Vid sina fördelningar av fiskekvoter ser de Kattegatt-torsken som en enda population.

Nu önskar Johan Stål och hans kollegor att bland annat genetiska analyser ska kunna visa var i Kattegatt som de olika hemområdena för torsk finns. Det kan leda till att Internationella Havsforskningsrådet ändrar fiskekvoterna, vilket i sin tur kan rädda en del av torsken i Kattegatt, enligt Johan Stål.

reporter Jens Möller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista