Tio års fängelse för båtmord

Den kvinna kvinna som dödade sin sambo ombord på deras segelbåt utanför Stenungsund döms till tio års fängelse för mord i hovrätten.

Det var under gemensam seglats med segelbåten till Henån på Orust för vinteruppläggning det hände. Den 54-åriga kvinnan och den 48-årige mannen hade under 30 år varit sambopar i Göteborg.

Kvinnan hade en dryg månad tidigare fått veta att mannen ville lämna henne för en annan kvinna. Den där oktobereftermiddagen kom kvinnan ensam tillbaka till marinan vid Halsefjorden utanför Stenungsund.

Mannen var borta och hittades några timmar senare död i vattnet med svåra krossår i huvudet. Kvinnan erkände att hon slagit honom i huvudet flera slag med en slägghammare och sedan tagit av mannen flytvästen och tippat honom över bord. Den direkta dödsorsaken var drunkning.

Statsåklagare Bo Ericsson ville ha kvinnan dömd för överlagt mord till livstids fängelse. Men Uddevalla tingsrätt dömde i januari den 54-åriga kvinnan till åtta års fängelse för dråp. Brottet skulle ha skett oöverlagt och i hastigt mod.

Men åklagaren och mannens anhöriga överklagade tingsrättens dom. Och i dag slår alltså hovrätten fast att det var överlagt mord. Det stöds bland annat av kvinnans tidigare uttalade hot mot sin man och att dådet måste ha föregåtts av en viss planering.

Alla omständigheter talar enligt hovrätten för att kvinnan avsiktligt tog livet av sin man.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista