Utbildningsminister Jan Björklund på besök i Uddevalla. Foto: SR Väst
Utbildning

Björklund: Höj statusen på läraryrket!

– Vi måste höja statusen för läraryrket så att fler unga lockas till yrket. Det sa utbildningsminister Jan Björklund när han besökte Uddevalla på måndagen.

En aktuell lärarutredning visar att alldeles för många lärare är obehöriga och Björklund tror att höjd status är en lösning på det problemet.

Under utbildningsminister Jan Björklunds besök i Bohuslän på måndagen pratade Sveriges Radio Väst med honom om den aktuella lärarutredningen men också om det elitprogram han vill införa i gymnasieskolan för högpresterande elever.

– Det finns elever i dagens skola som inte tycker att skolan ger något, och de behöver en tuffare utmaning, säger Björklund.

Sofia Haugland Persson och Emma Karlsson går första året på samhällsprogrammet på Agneberggymnasiet i Uddevalla. De tror att det finns både för- och nackdelar med ett elitprogram.

Det kan vara bra för de studiemotiverade att få läsa i snabb takt men en nackdel kan vara att lärarna då bara vill ägna sig åt den klassen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista