Läs det kritiska brev som 14 av 18 lärare vid Linnéaskolan skrivit till styrelsen

I våra nyheter under veckan har vi berättat om kritiken som 14 av 18 lärare vid Linneaskolan riktat mot ledningen på skolan. Nu publicerar SR Radio Väst brevet.

Brister hos ledningen, otrivsel och frustration. Nu riktar flertalet av lärarna på högstadieskolan Linneaskolan i Ljungskile skarp kritik mot friskolans ledning.

I ett brev till styrelsen framkommer följande: ”Vi är oroliga för Linnéaskolans framtid. Linnéaskolans vision är eleven i centrum och attraktiv arbetsplats. Inte nog med att vi själva ser att ledningen har brister vad det gäller kompetens och ledarskap, det pratas även på byn om situationen som råder. Föräldrar till höstens sjuor väljer andra alternativ.” Så inleder lärarna sitt kritiska brev till styrelsen för Linneaskolan.

Enligt SR Västs kartläggning så har 14 av 18 lärare skrivit under brevet. Kritiken som lärarna riktar mot ledningen är långtifrån mild. En stor del av personalen känner otrivsel, de anser inte att det finns medel eller kompetens för att hjälpa elever i svårigheter.

Främst riktas kritiken mot rektor Anders Hedman. Det handlar om bristande kompetens, att han har svårt att ta beslut och tycker man inte som Anders Hedman så möts man av aggresivitet. Ett annat mycket alarmerande exempel enligt lärarna är att elevvården ej håller. De skriver att det inte finns någon spetskompetens på skolan idag, så som specialpedagog, kurator eller skolsköterska.

Rektor Anders Hedman menar att han tagit åt sig av kritiken. 
- Jag tar till mig av kritiken och kommer att agera utifrån det för att försöka få det att fungera i framtiden. Det är bra att personalen har synpunkter för det visar ju att man vill utveckla skolans verksamhet, säger Anders Hedman.

SR Västs reporter: Personalen menar också att de känner stor otrivsel på jobbet, vad gör ni för att förbättra klimatet på skolan?

- Vi tittar och tar allvarligt på detta, både jag och som jag uppfattar styrelsen, och kommer naturligtvis jobba för det men vi tänker inte diskutera i dagsläget att vad vi kommer att göra men det gör vi internt och inte i media, säger Anders Hedman.

SR Radio Väst har försökt att få en kommentar av de lärare som skrivit under brevet, men ingen har ännu velat ställa upp. Flera av lärarna har sagt att de inte vill prata med media av rädsla för att bli av med sina jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista