Västra Götaland

Rekord för tvångsvård av missbrukare

Allt fler missbrukare i Västra Götaland tvångsvårdas. Det är en ökning för tredje året i rad. 255 ärenden enligt LVM, Lagen om vård av missbrukare i vissa fall, det är det högsta antalet hittills i länet.

I drygt tre av fyra fall har ansökan om tvångsvård föregåtts av ett omedelbart omhändertagande. Men siffrorna behöver inte betyda att missbruket har ökat.

- Nej, det är inte helt säkert men man vet ju av olika studier att antalet tunga missbrukare i Sverige tenderar att öka och det är sannolikt att det också gäller Västra Götalands län, säger Håkan Frändemark, socialkonsulent på länsstyrelsen. Frändemark tror också att en förklaring till det ökande antalet LVM-ärenden kan vara att kommunerna blivit mer noggranna med att följa den lagstiftning som gäller. När en missbrukare inte tar emot vård på frivillig väg så skall kommunerna använda sig av LVM. Det är bland män över 50 år som den största ökningen har skett, däremot har tvångsvårdsärenden minskat bland kvinnor, framför allt bland unga kvinnor. - Det kan ju vara så att man är mer aktivt uppsökande i förhållande till unga kvinnor och erbjuder dem bättre vård, säger Håkan Frändemark.

Bosse Adriansson

bo.adriansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista