Lysekil

Havets hus fyller 15 år

I juni 1993 invigdes Havets Hus i Lysekil – en satsning för att stärka turismnäringen och sysselsättningen i området. I dag är akvariet ett av Bohusläns populäraste besöksmål med närmare 90 000 gäster om året.

I prospektet från juni 1991 ritat av Jarlöv Arkitektkontor står att läsa:

”Lysekils kommun och Bohuslandstinget bygger ett marint centrum, Havets Hus, vid Kyrkvik. Avsikten är att åstadkomma en plats för nöje och samverkan mellan forskning och näringsliv samt för information och utbildning om havets innehåll och värden.”

Verksamheten är i dag trogen sin ursprungsidé och Havets Hus har som vision att bli bäst på att visa och lära om livet i Västerhavet.

Med ungefär 100 djurarter finns mycket att lära och se. I år finns även två utställningar, den ena berättar om bläckfiskar och den andra om havsmiljön. För skolor erbjuds både lektioner, guidningar och läger och på sommaren finns Strandskolan och nystartade Hav & Landlägret för vetgiriga barn.

Födelsedagskalaset sker lördagen den 7 juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista