Politik

Munkedalsbo kräver sextimmarsdag

På fredag inleds Vänsterpartiets partikongress i Norrköping. Hemvårdaren Kerstin Wallsby från Munkedal åker till kongressen för att försöka hålla liv i kravet på sex timmars arbetsdag.

Fackförbundet Kommunal har övergett kravet på sextimmars arbetsdag, det socialdemokratiska kvinnoförbundet har gjort det och för miljöpartiet är det möjligen ett mål på sikt. Nu vill också vänsterpartiets ledning skjuta frågan på framtiden.

Men Kerstin Wallsby, kongressombud från Munkedal, vill hålla liv i kravet och har planer att gå upp i talarstolen på kongressen.

– Jag tycker att det är dags nu att sänka arbetstiden. Jag tänker på kvinnor och folkhälsan, att det är många deltidsarbetande kvinnor som behöver komma upp i lön. De orkar inte att jobba heltid och då behöver man sänka normen för heltid, säger Kerstin Wallsby.

Men varför just sex timmars arbetsdag för alla?

– Kanske inte sex timmar för alla, men arbetstiden bör sänkas så att man kan använda fritiden och bli friskare, säger Kerstin Wallsby.

De som fortfarande driver kravet på sextimmarsdagen har inte så många exempel att peka på. Det mest kända exemplet är Kiruna, men där upphörde sextimmarsdagen efter 16 år i hemtjänsten. Många anser att frågan är politiskt död. Eller har den något liv?

– Det kanske den inte har, men jag tänker i alla fall försöka driva det här under kongressen, säger Kerstin Wallsby.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista