Åklagare kritiseras för långsam hantering

För nära tre år sedan gjorde en ungdomsliga ett stort antal inbrott i skolor och privata villor i Vänersborg och stal saker för mer än trehundra tusen. Men först nu hålls rättegången i Vänersborgs tingsrätt och det kritiseras åklagaren för.

Enligt rättsbalken ska unga lagöverträdare under 18 år åtalas senast sex veckor efter att de delgivits misstanke om brott. I det aktuella målet i Vänersborgs tingsrätt begicks det första inbrottet och stölden i oktober 2005, alltså för precis två år och åtta månader sedan.
Huvudparten av de andra brotten begicks 2006 och det sista förra sommaren. En rad olika brott som grova stölder, häleri, misshandel och olaga hot, skadegörelse, rattfylleri och barnpornografibrott. De åtalade unga är mellan 17 och 23 år. Sju av de tio åtalade var under 18 år när brotten begicks.

Chefsåklagare Niklas Sannerholm beklagar att åtal och rättegång blivit så starkt försenade men förklarar det med att det var många inblandade i ligan och att det var många åtalspunkter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista