Bohuslän

TBE upptäckt i Fjällbacka

Den fruktade infektionen TBE, som smittar människor via fästingbett, sprider sig till nya delar av landet och har nu dykt upp i Fjällbacka.

I början av maj insjuknade en person i Fjällbacka efter att ha blivit biten där. Den här delen av Bohuslän har inte tidigare varit känd i TBE-sammanhang, även om misstankar har funnits om ett tidigare, men osäkert, fall av smitta för ett par år sedan.

”Risken att ett fästingbett i Fjällbacka med omnejd ska orsaka symtomgivande TBE-sjukdom är dock fortfarande mycket liten. Dessutom är välansade gräsmattor och kala klippor ingen fästingmiljö”, skriver Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, i Smittskyddsinstitutets nyhetsbrev.

Varje år det senaste decenniet har antalet TBE-fall ökat i regionen, främst i områden kring Vänern och Vättern samt på fastlandet väster om Kungälv. I fjol upptäcktes 16 fall, vilket förvisso är långt i från situationen i exempelvis Stockholm, Uppsala och Södermanland.

TBE, fästingburen hjärninflammation, ger feber, trötthet, huvudvärk och muskelvärk omkring två veckor efter fästingbettet. De flesta blir helt återställda men knappt var tredje får långdragna eller bestående besvär i form av uttalad trötthet, förlamningar och minnesstörningar.

Varje år drabbas totalt 160-180 personer i Sverige av sjukdomen.

SR VÄST/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista