SVERIGES RADIO GRANSKAR

Hedersvåld ett problem i hela landet

En enkät till 256 kommuner visar att problem med hederstänkande och hedersvåld är ett fenomen som finns i hela landet.

75 procent av landets socialtjänster har besvarat en enkät som Sveriges Radio gjort i ämnet och en klar majoritet, över 70 procent, svarar att de har stött på problemet de senaste två åren. I vårt område gäller det 8 av de 9 kommuner som besvarat enkäten.

Katarina Pettersson som driver Mannegården, ett skyddat boende för kvinnor och flickor i Västsverige, kan se att beredskapen för att bemöta hederstänkande är bättre i större städer än på landsbygden

Mer än en tredjedel av de kommuner som besvarat enkäten tycker att hedersproblematiken har ökat de senaste fem åren, men Johan Lund som är chef för individ- och familjeomosrgen i Vänersborg, säger till Sveriges Radio Väst att han tror att det är medvetenheten och kunskapen om hedersvåld som ökat.

Många kommuner saknar utbildning
I Västra Götaland erbjuds kommunerna utbildning om hedersvåld av Länsstyrelsen. 75% av de socialtjänster i Västra Götaland som deltagit i Sveriges Radios undersökning svarar att de har utbildad personal. Det är bättre än riket som helhet; Drygt en tredjedel av de 255 kommuner som svarat på enkäten, har inte utbildad personal.

I Vänersborg har personalen på individ och familjeomsorg fått länsstyrelsens utbildning och har också en handlingsplan för hur de ska bete sig när de får in en anmälan om hedersvåld.

IFO-chefen i Vänersborg, Johan Lund, säger att nästa steg är att satsa på förebyggande arbete. 

I Lysekil, Sotenäs, Dals ed och Tanum saknar socialtjänstens personal utbildning om hedersvåld. Chefen för individ och familjeomsorgen i Tanum, Bo Hedström säger att hedersvåld inte har prioriterats eftersom det är ett så litet problem i Tanum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista