Åtal ogillas efter barnmisshandel

Uddevalla tingsrätt friade idag en 35-årig pappa i Uddevalla från att ha misshandlat sitt eget spädbarn. Pappan var åtalad för grov misshandel av sonen, född i januari i år. Misstankar fanns om att pojkens omfattande skador orsakats genom skakvåld. Men åtalet ogillas. Åklagaren lyckades inte bevisa att pappan är skyldig till skadorna.

Pojken föddes i slutet av januari på NÄL. Med kejsarsnitt och fem veckor för tidigt. Under slutet av graviditeten hade den 28-åriga mamman drabbats av havandeskapsförgiftning. Pojken fick ligga kvar på NÄL närmare två veckor efter födseln. Och återkom bara tre dagar efter hemkomsten, eftersom han fått gulsot. Väl hemma fick babyns föräldrar hjälp av mormor, som en tid bodde hos familjen. Flera väninnor till mamman var också ofta på besök i hemmet. De märkte att den bara några veckor gamla pojken var ovanligt skrikig. En och en halv månad efter födseln konstaterades på NÄL att den lilla pojken hade flera frakturer, skelettskador. Bruten överarm och 14 revbensfrakturer, frakturer på båda benen på flera ställen. Samt färska blåmärken. Enligt läkarna var skadorna orsakade av kraftigt yttre våld. Man har också konstaterat bestående hjärnskador, som tros ha orsakats av skakvåld

Först misstänktes båda föräldrarna som skyldiga till misshandeln. Senare avskrev åklagaren misstankarna mot modern, och han åtalade endast pojkens pappa för grov misshandel.

Och idag kom alltså tingsrättens dom. Pappan frias. Det har inte gått att finna bevisning för att pappan skulle ha orsakat våldet mot babyn. Han har också hela tiden nekat till misstankarna. I och med den friande domen avskrivs också yrkat skadestånd till babyn på 125 000 kronor. Det finns inga bevis mot pappan.

Kammaråklagare Per-Åke Kvarnström säger till Sveriges Radio Väst att han inte tänker överklaga domen.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista