Brister i bemötandet av barn med diabetes och celiaki

Det finns allvarliga brister i hur samhället bemöter barn som drabbats av både diabetes och celiaki (glutenintolerans), det avslöjas i en ny undersökning från tre föreningar i Västra Götaland.

Bara ett fåtal förskolor och skolor har ordentliga rutiner för hur de ska agera gentemot de barn som har både diabetes och celiaki, som därför behandlas väldigt olika under sin tid i skolan.

Uppgifterna framkommer i den undersökning som gjorts av Celiakiföreningen i Västra Götaland, Diabetesföreningen i Norra Älvsborg och Hushållningssällskapet Väst.

Under en tvåårsperiod har man studerat familjer där barn fått diagnoserna diabetes och celiaki, som ockå kallas gluten-intolerans.

Föräldrarna efterlyser en större professionalitet i bemötandet, mer information och likartade bedömningar över hela landet.

Enligt 1997 års skollag är det förskolans och skolans ansvar, att se till att barn med diabetes till exempel kollar sina blodsockervärden och tar sitt insulin under skoldagen. Är barnen dessutom glutenintoleranta är det självklart även skolans skyldighet att de får rätt mat, men ändå får många glutenallergiska barn ta med sig egen mat till skolan.

Det är också vanligt att föräldrar får lämna sina arbeten för att åka till barnets förskola eller skola och hjälpa till med insulinsprutan, om barnet inte klarar det själva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista