Åmål

30 får gå när sågverk läggs ner

Nu på eftermiddagen kom beskedet att sågverket Moelven Tom Heurlin AB i Ånimskog läggs ner. Ett trettiotal personer kommer att få gå.

Ett trettiotal personer får gå när sågverket Moelven Tom Heurlin i Ånimskog lägger ner sågdelen.

Företaget har beslutat att avveckla sågverksamheten vid bolaget och att fokusera på hyvling och vidareförädling.

Förändringen innebär att ett 30-tal personer kommer att få lämna företaget, något som ledningen starkt beklagar.

Beslutet att avveckla såglinjen grundas på flera faktorer; tomtområdet är begränsat med E45-an i väst och järnvägen i öst, såganläggningen är gammal och omodern med ett stort investeringsbehov både på kort och lång sikt.

Dessutom går sågverksbranschen nu in i en tid med kraftigt fallande färdigvarupriser och därmed kraftigt försämrad lönsamhet.

Avvecklingen kommer att pågå under resten av år 2008. Mottagningen av timmer beräknas upphöra första veckan i september och sågningen kommer att avslutas i mitten på december.

Förhandlingarna med facket börjar omedelbart. Alla anställda som måste lämna företaget kommer också att erbjudas att delta i ett omställningspaket som syftar till att finna nya jobb.

Moelven har valt att utveckla sågen vid Moelven Nössemarks Trä AB i regionen. Där kommer investeringar att genomföras de kommande åren och volymen att öka.

– Det är bedrövligt, säger klubbordförande för skogs- och träfacket Karl-Erik Höög.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista