Otursdag blir säkerhetsdag

Fredag den 13:e är en dag som brukar betraktas som en olycksdag, men det finns inget stöd i statistiken för det. I stället gör nu Räddningsverket fredag 13 juni 2008 till en säkerhetsdag.

På drygt 190 orter i landet kommer lokala aktörer, till exempel räddningstjänst och frivilligorganisationer, att vara ute på gator och torg för att ge tips och råd till invånarna om hur man kan göra vardagen säkrare.

– Det finns enkla sätt att förhindra olyckor, säger Inger Larsson, kampanjledare på Räddningsverket. Just den här fredagen den 13 koncentrerar vi oss på sommaraktiviteter och hur man kan göra sommaren säkrare. Det gäller allt från grillning i trädgården till vattenlek och hopp på studsmattor.

Räddningsverkets säkerhetstips:

Grillsommar
Tänk på att hålla de små barnen bort från grillen. Spruta aldrig tändvätska på glödande kol – låt tändvätskan sugas upp av kolen och sedan antändas. Om du använder engångsgrill; placera den på obrännbart underlag.

Campingsommar
Tänk på att det är viktigt att hålla avståndet mellan tält, husvagnar och husbilar. Kontrollera gasolen. Med en brandvarnare får du tidig varning om det börjar brinna. Handbrandsläckare och brandfilt ger dig möjlighet att ingripa.

Festivalsommar
Tänk på att det är störst risk för klämskador om du står längst fram på konserter. Använd öronproppar och ta inte ur dem förrän musiken tystnat. Kom ihåg att dricka mycket vatten om det är varmt.

Leksommar
Tänk på att någon vuxen ska vara i närheten när små barn leker i vatten.
Hoppa en person åt gången på studsmattan, annars är det risk för kollision. Använd skyddsnät runt studsmattan så att ingen faller av och slår sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista