Åtalad för våldtäkt mot barn

En 39-årig man i Vänersborg åtalades idag vid Vänersborgs tingsrätt för grovt sexuellt utnyttjande av underårig och grov våldtäkt mot barn.

Det är mannens egen dotter, idag 15 år, som han upprepade gånger våldfört sig mot. Mannen erkänner ett stort antal av övergreppen.

Pappan började, enligt dotterns egen berättelse, ha samlag med henne redan när hon var fem år. Övergreppen mot flickan kunde ha stoppats det år hon fyllde tio år. Det var 2002. Då gjordes en anmälan, men i förhör med polisen berättade flickan inte om det som skett. Pappan fick aldrig veta att han anmälts, och fortsatte övergreppen. Enligt dottern handlar det om samlag vid ett sextiotal tillfällen. Det pågick till förra året.

Allt uppdagades sedan flickan berättat om övergreppen i en uppsats i skolan. Den kontaktade sociala myndigheter, som gjorde en ny polisanmälan. Mannen sitter häktad sedan snart en månad tillbaka.

Enligt flickans uppsats, som återges av GT, sa pappan efter varje samlag till henne: ”Du får inte säga något om det här till mamma. Det får bli vår egen lilla hemlighet”.

Flickans föräldar var separerade och hade delad vårdnad om henne. Pappan lever i en ny relation, där han har ytterligare två barn.

Den 40-årige pappan misstänks för att vid minst ett 60-tal tillfällen haft samlag med dottern. Han åtalas för grovt sexuellt utnyttjande av underårig och grov våldtäkt mot barn under tiden 1998 till 2007. Det senare gäller omkring 15 samlag som skett efter den 1 april 2005, då lagen ändrades.

Mannen erkänner delvis, men bara ett tjugotal av samlagen. Han riskerar nu att dömas till tio års fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".