Fredrik Norén och Claes Tarras Ericsson, vd på Ekomarine. Foto: SR Väst
Lysekil

Nytt ballastsystem testas i Lysekil

Ett nytt reningssystem för fartygs ballastvatten håller på att testas i Lysekil. Ett nytt system är nödvändigt för att få bukt med miljöproblemen.

Ballastvatten pumpas in i fartyget för att ge det stabilitet. Men när vatten tas från ena sidan jordklotet och släpps ut på den andra blir det problem.

– Nya organismer som släpps ut och invaderar nya havsområden ställer ofta till väldigt stora problem för de har inga naturliga fiender, säger Fredrik Norén, konsult inom marin teknik och marinbiologi

En internationell konvention för kontroll och behandling av ballastvatten från fartyg antogs av internationella sjöfartsorganisationen, IMO, 2004.

Olika metoder för att få död på organismerna har tagits fram, bland annat med hjälp av kemikalier och gifter.

Men nu ser det ut som om Ekomarine har hittat en både miljövänlig och effektiv lösning. Genom att mata bakterierna som finns naturligt i vattnet så förbrukar de syret som finns i tankarna. Och då dör de djur och organismer som finns i vattnet.

Text: Anders Ekwing

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".