Lång väntan på kontaktfamilj

Många föräldrar och barn som behöver stöd av en kontaktfamilj får vänta orimligt länge på att kommunen skall uppfylla sitt löfte. Det kan stå kommunen dyrt.

För två år sedan skärptes socialtjänstlagen. Om en kommun har beslutat till exempel att en person ska få plats i ett äldreboende eller att föräldrar skall få stöd av en kontaktfamilj -och inte har verkställt beslutet inom tre månader -ja då måste kommunen rapportera det till länsstyrelsen. Det kan sluta i domstol och dryga böter -allt mellan 10 000 och en miljon kronor- för kommunen. När det gäller kontaktfamiljer fanns ett 80-tal sådana ärenden i Västra Götalands län vid årsskiftet. Den vanligaste förklaringen från kommunerna är att det är svårt att rekrytera. Det är inte skäl nog, säger Karin Gunnervik på länsstyrelsen: - Det duger sällan som ursäkt som innebär att det är okey att familjer som har fått beslut om att den har rätt till en kontaktfamilj ändå inte får det. Har kommunen utrett och konstaterat och beviljat insatsen kontaktfamilj då är man berättigad till det. Men lagen i sig har satt press på kommunerna, tror Karin Gunnervik: - Jag hoppas att den här lagändringen och den fokusering som blivit på det här problemet kommer att leda till att barnen och familjerna blir vinnare genom att kommunerna jobbar bättre med det här, säger Karin Gunnervik. Bosse Adriansson bo.adriansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".