Mer vatten än kött i grillkorv

Semester och dags för grillkväll? Tänk på vilken grillkorv du lägger på gallret. Vissa sorter innehåller mer vatten än kött, det visar ett test som Råd & Rön har gjort.

Tidningen har testat 15 vanliga grillkorvar och det visar sig att kötthalten ofta är låg. I flera av de snällare, mer ”barnvänliga” korvarna är bara en tredjedel av innehållet kött.
– Det är väldigt lite, närmare 50 procent tycker jag att det åtminstone ska vara, säger Iréne Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket till tidningen Råd & Rön.

Resten av korven består av potatismjöl, tillsatser och vatten. Tre av korvsorterna innehåller faktiskt mer vatten än kött.

– En märklig produkt, det blir dyrt vatten även om priset på korven kan tyckas lågt. Om man byter ut många köttmåltider mot grillkorv får barnen lägre näringsintag. Köttet är rikt på mineraler och ger bra med järn och zink och dessutom protein, säger Mattisson.

Råd & Rön testade också halten bakterier i korvarna. Vid tidningens förra test för några år sedan var sju av tio korvar sura vid bäst före datum. Den här gången har det blivit bättre. Bara tre av femton korvar har för hög bakteriehalt och då handlar det inte om några farliga bakterier, skriver tidningen.

TT/SR Väst