Pojkar dömda för branden på Kristinedalsskolan i Stenungsund

Det blev ungdomsvård respektive ungdomstjänst för de båda 16-åriga pojkar som misstänkts ha anlagt branden i Kristinedalsskolan i Stenungsund på nyårsafton.

Det var på nyårsnatten förra året som branden startade i Kristinedalsskolans lågstadiedel och spred sig vidare genom krypvinden.

Branden totalförstörde stora delar av skolan och skadeståndskraven uppgår nu till över 50 miljoner kronor.

Den ene pojken döms för skadegörelse och allmänfarlig vårdslöshet till ungdomsvård och 50 timmars ungdomstjänst medan den andre enbart döms för allmänfarlig vårdslöshet till ungdomstjänst 40 timmar. Åtalet för grov mordbrand ogillades därmed.

Åklagaren hade yrkat på sluten ungdomsvård. Enligt honom var det bevisat att den ena pojken krossat en fönsterruta och att den andre kastat in en tänd fyrverkeripjäs, som sen orsakade branden.

Åklagaren ansåg att båda två haft uppsåt, varit väl medvetna om konsekvenserna och också likgiltiga för hur det gick med skolan och yrkade på dom för grov mordbrand.

Pojkarnas försvarare har ansett att uppsåt saknats och föreslog öppen ungdomsvård respektive ungdomstjänst när rättegången avslutades.
Skadeståndskraven uppgår till över 50 miljoner kronor.