Vänersborg

Nio års fängelse för övergrepp mot dotter

En 40-årig man dömdes till nio års fängelse vid Vänersborgs tingsrätt idag, för att ha förgripit sig sexuellt på sin dotter under en stor del av hennes uppväxt.

Den idag 16-åriga flickan teg länge om övergreppen, men vid 15-års ålder orkade hon inte längre utan beskrev händelserna i en skoluppsats, hon berättade också för en anhörig och det var då allt uppdagades.

Övergreppen började redan när flickan var fem-sex år och höll på tills hon var runt 13-14.

Flickans föräldrar separerade när hon var åtta år. Därefter bodde hon hos sin mamma, men besökte pappan varannan helg. Mannen träffade senare en annan kvinna och fick två barn till.

Redan 2002 misstänkte mamman att pappan förgrep sig på dottern och tog kontakt med socialtjänsten. Men i förhör med polisen berättade flickan inte om det som skett, och förundersökningen lades därför ned och pappan fortsatte med övergreppen.

Enligt dottern handlar det om samlag vid ett sextiotal tillfällen, men pappan tror inte att det hände mer än ett 30-tal gånger.  

Flickan vågade inte berätta om övergreppen tidigare i och med att pappan sa att det var deras hemlighet som hon inte fick berätta för någon. När hon blev äldre berättade hon inte eftersom pappan sa att hans sambo och deras två små barn skull drabbas om han åkte i fängelse.

I dag dömdes han till nio års fängelse för grovt sexuellt utnyttjande av barn och grov våldtäkt mot barn. Mannen ska dessutom betala 350 000 i skadestånd till flickan.