Förundersökningen om Pyttynens skador läggs ner

Förundersökningen om tre polisers och en arrestvakts ansvar för att trollhättebon Kimmo Pyttinen blev skadad i arresten i Trollhättan, läggs ner för tredje gången. Det meddelar chefsåklagare Thomas Wennerstrand.
Det var i juli 1999 som den idag 33-årige Pyttynen omhändertogs av polis i Trollhättan efter ett krogbråk. Tre poliser och en arrestvakt deltog i placeringen av Pyttynen i en cell i polishuset. Där fick Pyttynen så svåra skador i sitt ena ben att det måste amputeras. Ordningsmaktens fyra företrädare misstänktes vara skyldiga till grovt vållande till kroppsskada. Alla nekar till brott och efter tre förundersökningar beslutade idag chefsåklagare Thomas Wennerstrand att lägga ner också den tredje utredningen. Brott kan inte styrkas, säger Wennerstrand till Radio Väst och menar att ytterligare utredning inte kan föra saken framåt. Trots att Pyttynens uppgifter om hur skadan uppstått fått starkt stöd av flera läkarexperters utlåtanden. Pyttynens advokat Joel Johnard säger till Radio Väst att också det tredje beslutet att lägga ner förundersökningen kommer att överklagas. Polisernas berättelser är felaktiga, någon ljuger. Det kan vi inte acceptera, säger advokat Johnard. .
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".