Sms-biljetter populära men fusk förekommer

SMS-biljetterna på Västtrafiks fordon i Uddevalla, Trollhättan och Vänersborg har blivit populära sen systemet infördes för nästan ett och ett halvt år sen. Men trots att systemet skall vara säkert, förekommer det ändå att folk fuskar med biljetterna och nu överväger Västtrafik att göra systemet ännu säkrare med streckkoder.

Att köpa en biljett innan man går ombord på bussen är något som fler börjar få upp ögonen för.

I Uddevalla står SMS-biljetterna för 12 % av veckobiljettförsäljningen. Samma siffra innan jul 2007 var 7 %.

Men trots att systemet skall vara säkert så förekommer det ändå att folk fuskar med sms-biljetterna. Något som har blivit ett problem i bland annat Östergötland och i Stockholm. Genom att ändra tid och datum och sedan vidarebefordra biljetten till någon annan, har man kunnat använda biljetten flera gånger om.

Det fusket förekommer även här enligt Maria Holmström försäljningschef på Västtrafik.
– Fusk förekommer ju. Fuskåkandet ligger på generellt 1-2 %. Och det här är inte mer. Vi anser ändå att vi har kontroll på det här, säger Maria Holmström.

Flera av de bussresenärer vi träffade på stan säger sig inte själva ha fuskat med Sms-biljetter, men de tror att fusket finns.

För att få bort Sms-fuskandet skulle man kunna använda sig av en säkrare lösning där man skickar med en streckkod i smset som busschauffören sedan läser av med en läsare på bussen. Ett system som Västtrafik bland annat har tittat på.

– Det blir ju dyrare för kunden då man skickar en bild, dvs. streckkoden via ett MMS. Ett SMS är ju billigare att skicka. Just nu är det den här lösningen vi har och den får vi leva med ett tag till, säger Maria Holmström.
Text: Thomas Graf
Mail: thomas.graf@sr.se
Telefon: 0522-67 00 52