Golf

Färre golfare går med i hemmaklubben

I morse hörde vi om golfklubbar, till exempel den i Strömstad, som försöker få upp intresset för golf hos barn och ungdom, genom aktiv rekrytering och sommarläger. Och golfintresset ökar, både hos barn och vuxna. Problemet är bara att intresset för att vara med i en golfklubb på hemorten samtidigt minskar. Det gör att många golfklubbar måste kämpa för att överleva. Vi har talat med några här i Väst.

Numera är det allt vanligare att gå ur hemmaklubben och i stället bli medlem i det som de etablerade golfklubbarna kallar ”brevlådeklubbar”. De har medlemmar över hela Sverige och mycket lägre medlemsavgifter, ner till 500 kronor om året, jämfört med kanske 4000-5000. Visserligen måste de ha minst en niohålsbana, för att vara godkända av Svenska golfförbundet, men medlemmarna spelar sällan där, utan betalar i stället greenfee, gästavgift, på andra större golfbanor. Det här gör att etablerade golfklubbar förlorar medlemmar, får ekonomiska bekymmer och måste ta till knep för att klara underhåll av banor och klubbhus.

På vissa håll i Sverige väljer distrikten att ta dubbel greenfee för medlemmar i ”brevlådeklubbarna” och det diskuteras nu också i Bohuslän-Dal-distriktet, säger ordföranden i Lyckorna golfklubb i Ljungskile, Harald Holmkvist. Där har man en insamling på gång, som hittills har betalat asfaltering av parkeringen.

Torreby golfklubb i Munkedal äger mark och har sålt av skog för att finansiera renovering av både hus och bana. Där ska man också sälja av tomter till bostadshus, säger ordföranden Arne Johansson. Han tycker inte att Svenska golfförbundet borde erkänna ”brevlådeklubbarna”.

Färgelanda golfklubb lever verkligen på marginalerna och har tagit över restaurangen i egen regi, för att tjäna lite mer pengar. Det blir problem med säkerheten också, när medlemmar i ”brevlådeklubbar” kommer och spelar, säger ordföranden Anders Duvander, för de har för dålig kunskap om vad som gäller på en golfbana. Där borde golfförbundet agera, tycker han.

På Svenska golfförbundet besvarar man kritiken med att hänvisa till den organisationsutredning som nu är ute på remiss hos klubbarna. Och till att varje klubb bestämmer sina avgifter. Det är inget förbundet lägger sig i, säger Tomas Bergman på Svenska golfförbundet till Sveriges Radio Väst.

Text: Birgitta Andersson
Epost:
birgitta.andersson@sr.se
Telefon: 0522-67 00 57