Uddevalla

Ewy Gahnström: Hans Jonasson olämplig som ordförande

Uddevallapartiets Hans Jonasson är inte lämplig som ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Det anser oppositionspolitikern Ewy Gahnström sedan länsrätten dömt ut den så kallade Uddevallamodellen.

Den strider mot lagen. Det anser länsrätten om Uddevallamodellen, som innebär att man kan få ersättning av kommunen för att vara hemma med sina egna barn upp till fem år om man samtidigt tar hand om andras barn. Det räcker med några timmar i veckan.

Dessutom anser länsrätten att både Hans Jonasson och hans svägerska var jäviga eftersom Jonassons fru ansökt om att bli så kallad pedagogisk huvudman.

Ewy Gahnström, som sitter i kommunstyrelsen för Solidariskt Uddevalla, tycker att det är bra att länsrätten dömer ut uddevallamodellen.

- Det är ju också en etisk och moralisk fråga. Hans Jonasson säger ju att han inte är jävig eftersom han lämnat de beslutande rummen när frågan varit uppe, men det är ju han som kommit med idén och han har också deltagit aktivt i arbetet med förslaget, säger Ewy Gahnström.

Om några månader -efter halv mandatperioden- tar Hans Jonasson över som ordförande i barn- och utbildningsnämnden Han är förste vice ordförande nu.

Det är Ewy Gahnström kritisk till.

- Jag ifrågasätter starkt om Hans Jonasson är vuxen uppgiften, säger Ewy Gahnström.