Båtregistret läggs ned

Efter tio år läggs det frivilliga båtregistret ned. Samtidigt utreder Sjöfartsverket ett obligatorikt register, och den utredningen ska presenteras om en månad.
Det var när den dåvarande borgerliga regeringen avvecklade det statliga båtregistret, som Svenska Stöldskyddsföreningen tog över driften, tillsammans med försäkringsbolagen. 170 000 fritidsbåtar och båtägare har funnits med i det frivilliga registret. Förra året kunde stulna eller försvunna båtar, värda över tolv miljoner kronor, identifiers eller återlämnas, med hjälp av registret. Men till årsskiftet läggs det alltså ner, eftersom de båtförsäkringsbolag, som betalar för driften av registret, inte har kommit övrerens om hur båtregistret ska skötas i framtiden. Svenska stöldskyddsföreningens vd Staffan Gröndahl säger i en kommentar att uppgifterna om båtägarna inte förs vidare vid nedläggningen. Om en ny ekonomisk lösning kommer är Stöldskyddsföreningen beredd att ompröva nedläggningsbeslutet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".