Fack befarar strejkvarsel sätts ur spel

Kommunalarbetarförbunder är på sin vakt mot kommunala arbetsgivare som vill sätta strejkvarslen ur spel genom att ta in fler timanställda. Kommunal i Uddevalla har redan fått rapporter om det.
En av Kommunals stridsåtgärder är anställningsstopp. Det blir förbjudet att anställa nytt folk, även timvikarier och deltidsfolk. Inom vården behövs ofta timanställda. De rings in med kort varsel ibland. Då kan frestelsen bli stor för verksamhetsansvariga och personalchefer att sätta igång och hyra in folk under perioden innan arbetskonflikten kommer. Det skulle alltså bli ett sätt att sätta ett av strejkvarslen ur spel. René Gerud, ombudsman i Älvsborg på Kommunal, bekräftar att såna försök kan inträffa. Det gjorde arbetsgivarna i rätt stor omfattning vid en arbetskonflikt år 1995. I Uddevalla säger Anette Brattberg på Kommunal att hon redan har hört talas om detta, det går rykten om det säger hon. Fast samtidigt säger hon att det ska kommunala arbetsgivare inte lyckas med - inte vad gäller timvikarier åtminstone. För en timvikarie räknas som nyanställd för varje inhopp han eller hon gör. Om arbetsgivaren skulle anställa en timvikare för inhopp "vid behov", är det mot reglerna. Varje nytt arbetspass måste vara bestämt och schemalagt vid anställningstillfället, även för timvikarien. Samma bild ger Roger Persson, ordförande i Kommunal i Strömstad. Det ska inte lyckas för arbetsgivare att bygga upp ett förråd av personal för säkerhets skull. Däremot har Annette Brattberg på Kommunal i Uddevalla en annan fundering: Anställningsstoppet borde ge ett gyllene tillfälle för de många deltidsanställda som vill gå upp på heltid. Lasse Wieslander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".