Uddevalla

"Sista ordet i FRA-frågan är sagt"

Biståndsministern Gunilla Carlsson efterlyser alternativ från de som kritiserar FRA-lagen och som kräver att den rivs upp. Hon tycker att sista ordet är sagt.

Det har gått över två veckor sedan riksdagen fattade beslut om den så kallade FRA-lagen, alltså hemlig avlyssning av telefonsamtal och e-posttrafik. Men protesterna fortsätter och i en sommarstuga i Uddevalla följer biståndsministern Gunilla Carlsson debatten.

På nätet finns ett centerupprop och bloggen ”Allians-väljare mot alliansen” och demonstationerna fortsätter.

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger att beslutet står fast och att alla tjänar på att debatten lägger sig. Hans närmaste kvinna i moderaterna, förste vice ordförande Gunilla Carlsson, följer nu debatten från en sommarstuga i Ammenäs utanför Uddevalla.

– Jag har ju följt frågan hela tiden, redan då socialdemokraterna tog tag i detta. Jag var då talesman i utrikesfrågor för moderaterna när socialdemokraterna ville ha samtal om frågan.
Det här ett gammalt socialdemokratiskt förslag som vi har modifierat för att göra det mindre integritetskränkande. Jag följer debatten och tycker att den ibland tar litet övertoner, säger Gunilla Carlsson.

Gunilla Carlsson efterlyser alternativ från dem som kritiserar FRA-lagen och som kräver att den rivs upp. Hon tycker att sista ordet är sagt.

– Jag tror att integritetsfrågor och frågor kring mänskliga rättigheter och vad som lagras och inte är jätteviktiga, inte minst i en tid då så mycket kan lagras och så mycket kan gå fel. Men det innebär ju också att vi skall kunna ta vårt ansvar och följa dem som använder det här på ett felaktigt sätt och därmed hotar vår integritet och våra mänskliga rättigheter, säger Gunilla Carlsson.

Text: Bosse Adriansson
E-post: bo.adriansson@sr.se