Strömstad

För frisk och för rik för att få hjälp

15 000 kronor – så mycket tvingas nu funktionshindrade Peo Lindblom i Strömstad att betala extra i dubbla hyror efter att han hamnat i kläm i Försäkringskassans regelverk.

Peo Lindblom fick 14 dagar på sig att flytta från sig lägenhet där han har bott sedan åtta år tillbaka. Enligt Försäkringskassan är Peo Lindblom för frisk för att bo kvar med personlig assistans.

– Jag tycker det är tråkigt att inte få behålla mina personliga assistenter, säger Peo Lindblom.

Funktionshindrade Peo Lindblom är 49 år och bor i dag på ett gruppboende sedan nån vecka tillbaka. Han är begåvningshandikappad sedan födseln och kan inte läsa, skriva eller räkna.

Han måste därför ha hjälp av en personlig assistent när han bor själv. Men Peo Lindbloms liv fick en hastig vändning när Försäkringskassan kallade till möte med PO Lindbloms gode man Jan-Inge Johansson nyligen.

– De förklarade att de tolkat lagen så att Peo Lindblom skulle bli utan personlig assistent. Dessutom var det bråttom. Två veckor till skulle han få ha kvar sin assistent. Sedan var det slut, säger Jan-Inge Johansson.

Försäkringskassan hade omvärderat Peos situation och kommit fram till att han inte hade tillräckligt med poäng för att få personlig assistans i hemmet.
Den hjälpen kunde han bara få om han hade blöjor och inte klarade av att äta själv. Så Peo Lindblom tvingades flytta efter två veckor till gruppboendet.

Peo Lindbloms gode man har försökt få kommunen att hjälpa till med att betala den dubbla hyran på 15 000. Men där blev det nej. Peo är helt enkelt för rik menar de.

– Peos föräldrar har sparat lite till honom. Därför beviljas han inget socialbidrag. Utan den extra hyran på 15 000 får Peo tyvärr betala med sina sparpengar. Det är som om samhället slår på den som redan ligger, säger Jan-Inge Johansson

Den gode mannen Jan-Inge Johansson har också försökt få Försäkringskassan att ändra sitt beslut men det är som att tala för döva öron’, menar han.

– Jag försöker men de säger vara att de ”tolkat lagen på det här sättet”. Då tycker jag det är bedrövligt, avslutar Jan-Inge Johansson.