Påskyra i Strömstad när norrmännen invaderar

Strömstad är invaderat av norrmän som festar och handlar på Skärtorsdagen i vanlig ordning. Men i år har Strömstad kommun stängt av delar av centrum för att förhindra norrmännens sedvanliga rundkörning med bil.
Att så många norrmän sätter sig i bilen och ställer kosan mot Strömstad på just skärtorsdagarna beror på att den dagen är helgdag i Norge. Norrmännen stannar över dagen i Strömstad. Vissa festar och andra handlar. Norrmännen spenderar bland annat en hel del på starkvaror. Enligt Vin- och brännvinsimportörernas förening (VBF) i Norge beräknas norrmännen köpa omkring 500 000 liter vin och 92 000 liter brännvin under påskveckan. Det rapporterar den norska nyhetsbyrån NTB, som skriver att totalt 52 miljoner norska kronor läggs ned på Systembolaget. För hela april beräknas gränshandeln med alkohol uppgå till cirka 110 miljoner. Men utflykten handlar inte bara om att vandra ut ur affärer med påsar och kassar i nävarna. Polisen har en särskild kommendering på skärtorsdagarna. Fylleri, slagsmål och trafikförseelser är saker som man brukar få ta itu med. Även den norska polisen gör insatser på den norska sidan, strax före gränsen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".