Smutsigast hos de gamla i Vänersborg och Uddevalla

Hemtjänsten för gamla fungerar olika, i olika kommuner. Till exempel städas det minst av hemtjänsten i Vänersborg och Uddevalla. Det visar en jämförelse mellan nio västsvenska kommuner, bland dem Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla, som kvalitetsnätverket Västkust gjort.
Kvalitetsnätverket Västkust har undersökt hemtjänstens omfattning, innehåll, kvalitet och kostnader i nio västsvenska kommuner, förutom de tre tidigare nämnda Ale, Stenungsund, Partille, Härryda, Lidköping och Falkenberg. Mycket är likartat men på några punkter skiljer det ut sig mellan Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg. Ett exempel är städningen hemma hos de gamla. Där utmärker sig hemtjänsten i Uddevalla och Vänersborg genom att städa mest sällan av alla nio jämförda kommuner. I Uddevalla och Vänersborg får de gamla städat högst en gång i månaden eller ännu mer sällan. I Trollhättan städar hemtjänsten åtminstone två, tre gånger i månaden. Vad gäller måltider så är hemtjänsten i Uddevalla något mer givmild med att laga mat åt den gamla i hemmet än i Trotthättan Vänersborg. Men i stort sett är det annars färdiga matlådor som levereras. Vad gäller omfattningen av personlig omvårdnad/hygien med hemtjänstens hjälp finns rätt stora skillnader mellan kommunerna. I Vänersborg får nästan 93 procent av vårdtagarna den hjälpen, men i Uddevalla mindre än 60 procent. Övrig service då, som till exempel mat- och klädinköp, post- och bankärenden och liknande. Där utmärker sig Uddevalla genom att till skillnad från andra kommuners hemtjänst inte hjälpa till med varuleveranser. Så till ett kvalitetsmått: Hur många olika personer inom hemtjänsten får den gamla möta under en månad? Det anses att ett lägre antal är bättre genom större personlig kännedom och kontakt. Genomsnittet i de nio jämförda kommunerna är fem, sex olika hemtjänstpersonal. Det bedöms som ett gott resultat. Men i Vänersborg och Trollhättan är det fler än tio olika personer som gör hemtjänstbesök hos den gamla under en månad.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".