Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjuk personal i NU-sjukvården

De anställda i NU-sjukvården är betydligt sjukare än personalen på andra sjukhus i regionen, och på torsdagen ska styrelsen besluta om ett program för att försöka få ner sjukfrånvaron.
NU-sjukvårdens ledning har anledning att vara bekymrad - i genomsnitt var varje anställd sjukskriven i 33 dagar under förra året, det är bland de högsta talen i Västra Götaland. Det är framför allt långtidsfrånvaron som ökar, alltså då man är sjukskriven mer än 28 dagar. Antalet tillfällen som folk är sjukskrivna har inte ökat, men däremot den tid de är borta från jobbet. Det är också skillnad mellan sjukhusen, högst andel långtidssjukskrivna finns på sjukhuset i Uddevalla, betydligt färre på de mindre arbetsplatserna. Nu har man intervjuat både sjuka och så kallade långtidsfriska i en utredning och finner, som väntat, att en orsak till att så många är sjuka är stress, stressade chefer, och brist på stöd på arbetsplatsen, och dåliga möjligheter att påverka. De långtidsfriska vittnar om att de har möjlighet att påverka sina jobb och de har det stressigt ibland, men har tid för återhämtning. Flera förslag lanseras för att minska problemen. Viktigast, tycker projektledaren Eva Bergenson, är ordentiga utredningar, och planer för rehabilitering så att inte folk tvingas till sjukskrivning gång på gång, att cheferna lär sig mer om utmattningsdepressioner och lär sig att se tidiga signaler på att någon håller på att bli sjuk.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".